Penktadienį pateiktuose dokumentuose, su kuriais pirmadienį susipažino naujienų agentūra AFP, kaltinami Šerbūro pakrantės prefektas Philippe'as Dutrieux, Prancūzijos pakrančių apsaugos tarnybos regioninio biuro direktorius Marcas Bonnafous ir Jungtinės Karalystės pakrančių apsaugos tarnybos vadovė Claire Hughes. Jiems pareikšti kaltinimai dėl „netyčinės žmogžudystės“ ir „pagalbos nesuteikimo žmonėms, kuriems jos reikėjo“.

Remiantis dviejų išgyvenusių migrantų liudijimais, žuvusiesiems artimų žmonių ir Lamanšą tą pačią dieną įveikusių asmenų pasakojimais, prancūzų ir britų gelbėjimo tarnybos sulaukė dviejų pranešimų apie nelaimę anksčiau nei vandenyje plūduriuojančius migrantų kūnus pastebėjo žvejybinis laivas, nurodė nevyriausybinė organizacija „Utopia 56“.

„Jiems nebuvo suteikta skubi pagalba“, – nurodoma pareiškime.

Dauguma aukų, žuvusių per lapkričio 26 dieną įvykusią nelaimę, buvo Irako kurdai. Tarp žuvusių taip pat buvo keturi afganistaniečiai, trys Etiopijos, po vieną Somalio ir Egipto pilietį, taip pat vienas Irano kurdas.

Be to, tarp aukų yra septynios moterys, viena 16-os ir viena septynerių metų mergaitė.

Įtariami Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės pakrančių apsaugos tarnybų darbo trūkumai buvo „reguliarus“ reiškinys, nurodė organizacija. Ji taip pat išreiškė viltį, kad tyrimas atskleis žuvusiųjų mirties aplinkybes.

Asociacijos teigimu, Prancūzijos atliekamame tyrime pagrindinis dėmesys skiriamas žmonių kontrabandininkų vaidmeniui, o ne valdžios pareigūnų darbui.

JK pusė, iš pažiūros, tyrimo net nepradėjo, nurodė ji.

Ši nelaimė buvo daugiausia migrantų aukų pareikalavusi nelaimė Lamanšo sąsiauryje. Ji atkreipė dėmesį į augantį skaičių žmonių, žūtbūt siekiančių perplaukti nedidelį sąsiaurį, skiriantį Angliją ir Prancūziją.

Be to šis incidentas sukėlė diplomatinę įtampa Londono ir Paryžiaus santykiuose.

Nepraėjus nė dviem paroms po šios nelaimės Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas apkaltino ministrą pirmininką Borisą Johnsoną dėl jo „nerimto“ požiūrio į migrantų srauto sustabdymą.

Prancūzija įsiutino priminė B. Johnsono reakcija, kai kaltę dėl šios nelaimės jis pabandė suversti Prancūzijai.

Remiantis tyrimo duomenimis, nelaimę patyrę migrantai naktį išplaukė pripučiamąja valtimi iš šiaurinėje Prancūzijos dalyje esančio Lon Plažo.

Valčiai apvirtus, išsigelbėti pavyko tik dviem asmenims – Irako kurdui ir sudaniečiui.

Pasak irakiečio, iš viso valtyje buvo 33 žmonės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)