Daugelis protestuotojų mojavo Europos Sąjungos vėliavomis ir skandavo „Laisvę žiniasklaidai!“ bei „Mes norime veto“.

Į susirinkusią žmonių minią kreipėsi žinomi šalies žurnalistai ir opozicijos veikėjai, įskaitant buvusį Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininką Donaldą Tuską. „Šiandien čia susirinkome ginti žiniasklaidos laisvės. Laimėsime solidarizuodamiesi. Visi kartu pakeisime šią vyriausybę“, – teigė dabartinis šalies opozicijos lyderis.

Pranešimų apie protestus gauta ir kituose Lenkijos miestuose.

Naująjį žiniasklaidos įstatymą, kurio siekė valdančioji dešiniojo sparno Teisės ir teisingumo partija (PiS), šalies parlamentas priėmė penktadienį. Remiantis juo, bendrovės, veikiančios už Europos ekonominės zonos ribų, negali valdyti kontrolinių akcijų paketų kuriose nors Lenkijos žiniasklaidos kompanijose.

Tai reiškia, kad JAV veikianti grupė „Discovery“ turi parduoti savo kontrolinį TVN – vieno didžiausių Lenkijos privačių televizijos tinklų – akcijų paketą. TVN priklauso naujienų kanalas TVN24.

Vyriausybės teigimu, įstatymas skirtas apsaugoti Lenkijos žiniasklaidą nuo galimai priešiškų veikėjų kaip Rusija. Jungtinės Valstijos pareiškė savo nepasitenkinimą šiuo teisės aktu ir paragino prezidentą Andrzejų Dudą jį vetuoti.

Pasak „Discovery“, naujasis įstatymas „turėtų kelti nerimą bet kuriai Lenkijoje investuojančiai bendrovei ir visiems tiems, kuriems rūpi demokratija ir žiniasklaidos laisvė.“

PiS jau kontroliuoja visuomeninį transliuotoją TVP, kuris yra tapęs vyriausybės ruporu, ir didžiąją dalį regioninės žiniasklaidos. Nuo PiS atėjimo į valdžią 2015-aisiais Lenkija 46 vietomis nusmuko „Reporteriai be sienų“ (RSF) žiniasklaidos laisvės sąraše.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją