Tai reiškia, kad taifūnas „Rai“ yra viena iš daugiausiai aukų pareikalavusių audrų, užklupusių šalį pastaraisiais metais.

Per naujausią gaivalinę nelaimę, smogusią šiai Pietryčių Azijos salų valstybei, dar apie 500 žmonių buvo sužeisti ir 56 dingo, rodo policijos duomenys.

Filipinų Raudonasis Kryžius pavadino situaciją „visiškomis skerdynėmis“ ir sakė, kad pakrantės zonose taifūnas paliko namų, ligoninių ir mokyklų „suplėšytų į šipulius“.

Ketvirtadienį smogusi audra plėšė stogus, vartė medžius ir betoninius elektros stulpus, niokojo medinius namus, išnaikino pasėlius ir užtvindė kaimus – dėl to „Rai“ lyginamas su 2013 metais siautėjusiu supertaifūnu „Haijan“.

„Mūsų padėtis labai beviltiška“, – sakė pardavėjas Ferry Asuncionas iš smarkiai nuo audros nukentėjusio pajūrio miesto Surigao.

Pasak jo, gyventojams skubiai reikia geriamojo vandens ir maisto. Daugelyje rajonų nutrūko elektros tiekimas ir neveikia ryšių tinklai.

Iš savo namų ir pajūrio kurortų turėjo pasitraukti daugiau kaip 380 tūkst. žmonių.

Viena iš labiausiai nukentėjusių salų buvo Boholis, kur žuvo mažiausiai 80 žmonių, savo oficialiame „Facebook“ puslapyje pranešė provincijos gubernatorius Arthuras Yapas.

Saloje paskelbta nelaimės padėtis. Pajūryje įsikūrusiame Ubajuje audra su žeme sulygino daug medinių namų ir sunaikino žvejų valtelių.

Prie paieškos ir gelbėjimo pastangų labiausiai nukentėjusiuose regionuose prisijungė tūkstančiai kariškių, policijos pareigūnų, pakrančių apsaugos darbuotojų ir ugniagesių.

Į taifūno nusiaubtus rajonus siunčiami pakrančių apsaugos tarnybos ir karinio jūrų laivyno laivai, kuriais gabenami maisto produktai, vanduo ir medicinos priemonės, taip pat sunkioji technika, kuri pasitelkiama valant nuvirtusių elektros stulpų ir medžių užtvertus kelius.

„Žmonėms, norintiems atstatyti savo namus ir sugrąžinti savo gyvenimą į įprastas vėžes, tai bus ilgas ir sunkus kelias“, – pareiškė Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio Judėjimo federacijos Filipinų biuro vadovas Alberto Bocanegra.

Prezidentas Rodrigo Duterte šeštadienį apsilankė kai kuriose labiausiai nukentėjusiose vietovėse ir pažadėjo skirti 2 mlrd. pesų (35,6 mln. eurų) šalinti audros padariniams.

„Rai“ buvo supertaifūnas, kai ketvirtadienį įsiveržė į populiarią turistinę Siargao salą, o jo vėjų greitis siekė 195 km per valandą. Artinantis audrai daugiau kaip 300 tūkst. žmonių buvo evakuoti iš savo namų ir pajūrio kurortų.

Audros nešamų vėjų greitis, jai slenkant per šalį, šiek tiek susilpnėjo, bet vis tiek siekė 150 km per valandą.

„Rai“, kuris Filipinuose vadinamas „Odette“, yra vėlyva taifūnų sezono audra. Dauguma ciklonų formuojasi nuo liepos iki spalio.

„Rai“ taip pat yra antras Filipinus užklupęs supertaifūnas nuo rugsėjo, kai „Chanthu“ nuniokojo šalies pagrindinės Lusono salos šiaurės rytus.

Mokslininkai seniai įspėja, kad dėl žmogaus sukeltos klimato kaitos taifūnai tampa vis galingesni ir stiprėja greičiau.

Supertaifūnas pagal Jungtinių Valstijų klasifikaciją būtų priskiriamas 5 kategorijos uraganams.

Visoje Žemėje dažniausiai susidaro po maždaug penkias tokio galingumo audras per metus.

Filipinai, priskiriami šalims, galinčioms labiausiai nukentėti nuo klimato kaitos, kiekvienais metais išgyvena vidutiniškai po 20 audrų ir taifūnų. Stichija paprastai sunaikina derlių, namus ir infrastruktūrą jau ir taip skurdžiose vietovėse.

Daugiausiai aukų pareikalavęs ciklonas Filipinuose yra 2013 metų „supertaifūnas“ „Haiyan“; jam siaučiant Filipinuose žuvo ar dingo daugiau kaip 7,3 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją