Vakariniame Acheno mieste įsikūręs komitetas nurodė, kad nuo 1950 metų kiekvieną gegužę įteikiamą apdovanojimą jis nusprendė skirti Sviatlanai Cichanouskajai, Maryjai Kalesnikavai ir Veranikai Capkalai, „trims stiprioms ir bebaimėms moterims“.

Jos buvo atrinktos už jų „drąsias ir drąsinančias pastangas kovoti su žiauriu valstybės despotizmu, kankinimais, priespauda ir autoritarinio režimo daromais pagrindinių žmogaus teisių pažeidimais, bei agituoti už demokratiją, laisvę ir teisinę valstybę“.

Šis trejetas stovėjo priešakyje protestų prieš autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką, nuo 1994 metų geležiniu kumščiu valdantį buvusią sovietinę respubliką.

S. Cichanouskaja, kovoje dėl prezidento posto pakeitusi savo įkalintą vyrą, iškart po rinkimų buvo priversta išvykti iš šalies, režimui po rinkimų pradėjus žiaurų susidorojimą su protestuotojais, per kurį šimtai žmonių buvo įkalinti ir daugybė buvo priversti išvykti iš Baltarusijos.

V. Capkala pabėgo į Graikiją, o vienintelei iš trejeto šalyje likusiai ir išvykti nesutikusiai M. Kalesnikavai rugsėjį teismas skyrė 11 metų laisvės atėmimo bausmę.

Anksčiau šią savaitę Baltarusijoje 18 metų kalėti nuteistas opozicionierius Siarhejus Cichanouskis – S. Cichanouskajos vyras, paskatinęs protesto judėjimą.

Apdovanojimą skiriantis komitetas pranešė, kad visos laureatės yra „energingi, gyvi laisvės dvasios simboliai“.

„Jų pasiaukojimas yra negirdėtas. Jos yra tvirtas signalas jų Baltarusijos visuomenei imti savo likimą į savo rankas“, – teigiama pranešime.

Jame taip pat sakoma, kad trejetas pasiuntė žinutę likusiai Europos visuomenei ginti „Europos vertybes, už kurias buvo kovojama per amžius, vertybes, kurioms šiandien kyla vis didesnis pavojus“.

„Negalime leisti, kad Baltarusijos demokratinio judėjimo dvasia Europoje išblėstų“, – priduriama pranešime.

Tarp šio apdovanojimo laureatų yra buvusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, popiežius Pranciškus, buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel, buvęs Prancūzijos prezidentas Francois Mitterrandas ir Čekijos eksprezidentas Vaclavas Havelas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)