Dėl vietos Jungtinėse Tautose ir kai kuriose kitose ambasadose ​​užsienyje vyksta senosios vyriausybės ištremtų diplomatų ir naujųjų Afganistano islamistų valdytojų kova.

Talibano režimo dar nepripažino nė viena šalis.

JT atstovo spaudai padėjėjas Farhanas Haqas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Afganistano ambasadorius Ghulamas Isaczai „nuo gruodžio 15 d. atsisakė savo pareigų“, teigiama ketvirtadienį gautame laiške. Talibano kandidatas į šias pareigas Suhailas Shaheenas sakė, kad vieta dabar turėtų būti suteikta naujajai Afganistano vyriausybei, ir pridūrė, kad tai yra pasaulinės organizacijos patikimumo reikalas.

Dabartinė Afganistano vyriausybė yra šalies „suverenas“, parašė jis tviteryje. Šio mėnesio pradžioje JT Generalinė Asamblėja priėmė rezoliuciją, neribotam laikui atidėdama sprendimą dėl konkuruojančių pretenzijų. Tačiau net ir praėjus mėnesiui, kai Talibanas perėmė valdžią, G. Isaczai vis dar buvo priimamas JT būstinėje, o lapkritį Saugumo Tarybos posėdyje atvirai kritikavo naujus šalies vadovus.

Kai anksčiau nuo 1996 iki 2001 metų Talibanas valdė Afganistaną, talibai neturėjo atstovavimo JT ir jų valdžią pripažino tik trys šalys: Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Pakistanas. Dabartinis kandidatas S. Shaheenas tuo laikotarpiu ėjo Islamabado ambasadoriaus pavaduotojo pareigas ir nuvertus talibus tapo judėjimo atstovu tremtyje, labai mėgstamu užsienio žiniasklaidos, nes laisvai kalbėjo angliškai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją