Kijevas ir jo sąjungininkės Vakaruose kaltina Rusiją kariais ir ginkluote remiant separatistų kovotojus rytinėje šalies dalyje. Nuo 2014 metų vykstantis konfliktas nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių ir labai padidino įtampą Maskvos santykiuose su JAV ir Europos valstybėmis. Rusija neigia teikianti paramą separatistams.

Tačiau pietinės Rostovo srities teismas šį mėnesį internete paskelbė teismo nutartį byloje, kurioje kaltinamasis tikino esąs atsakingas už maisto tiekimą Rusijos kariams Rytų Ukrainoje.

Teismo paskelbtuose bylos dokumentuose teigiama, kad į Rytų Ukrainą kas dvi savaitės turėjo būti siunčiama 70 sunkvežimių kolona, gabenanti maisto ir kitų atsargų ten esantiems Rusijos kariams.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad minėtame dokumente veikiausiai įsivėlė klaida.

„Galbūt mes kalbame apie klaidą, kurią padarė dokumentą rašęs asmuo, nes tai yra neįmanoma“, – pareiškė Dmitrijus Peskovas.

„Rusijos pajėgų niekada nebuvo (apsišaukėliškų) respublikų teritorijoje“, – tikino jis.

Kremliaus atstovas pridūrė, kad Rusija reguliariai siunčia humanitarinę pagalbą į Ukrainos separatistinius rajonus.

Remiantis teismo dokumentais, atsargos į rytinę Ukrainą buvo siunčiamos 2018 ir 2019 metais.

„Atsargos turėjo būti siunčiamos Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų kariniams daliniams, dislokuotiems DLR ir LLR“, – rašoma apkaltinamajame nuosprendyje, kuriame kalbama apie Donecko ir Luhansko regionus.

„Prisipažinimas“

Kaltinamasis, įvardytas kaip V. N. Zabalujevas, dirbo vienos vietos įmonės regioninio vadovo pavaduotoju maisto tiekimui kariuomenei ir buvo nubaustas penkerių metų laisvės atėmimo bausme už pareigūnų papirkimą 2019 metais.

Vėliau ketvirtadienį Rostovo teismo spaudos tarnyba paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, kad V. N. Zabalujevo parodymus surinkęs vietos teismas jų teisingumo nepatikrino.

„Tai nebuvo teisminio proceso metu nagrinėtas objektas“, – teigiama pranešime ir priduriama, kad „teismas nepatikrino ir negalėjo patikrinti šios parodymų dalies“.

Nauja informacija pasirodė labai įtemptu metu, Vakarams baiminantis galimos Rusijos invazijos į Ukrainą ir kaltinant Maskvą sutelkus maždaug 100 tūkst. karių prie Ukrainos sienų.

Pasak Kijevo, teismas „pripažino“ Rusijos kariuomenės buvimą Ukrainoje.

Ukrainos URM atstovas spaudai Olehas Nikolenka naujienų agentūrai AFP sakė, kad teismo sprendimas prieštarauja Rusijos pozicijai, kad konfliktas rytinėje Ukrainoje yra vidinis.

„Rusija pati sukūrė teisinį precedentą, aiškiai fiksuojantį jos kaip vienos iš ginkluoto tarptautinio konflikto šalių statusą“, – sakė O. Nikolenka.

„Neįmanoma paslėpti Rusijos nusikaltimų Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)