Apgręžiamų atvykėlių skaičius auga jau antrą dieną iš eilės: pirmadienį pasieniečiai neįleido 56 asmenų, o dar anksčiau mėginimų neteisėtai kirsti sieną buvo fiksuojama po 20–30 per parą.

Komentuodamas padėtį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) viršininkas Guntis Pujatas parlamentarams pripažino, kad pastarosiomis dienomis situacija pasienyje tapo labiau įtempta.

G. Pujatas atkreipė dėmesį, kad neteisėtų migrantų srautai į Lenkiją ir Lietuvą pastarosiomis dienomis, atvirkščiai, reikšmingai mažėja – taigi, Minskas esą galėjo nuspręsti didinti migracijos spaudimą būtent Rygai.

Paklaustas, ar Latvijai pavyks susidoroti su įtampa pasienyje, G. Pujatas nurodė, kad padėtis yra sunkiai prognozuojama, bet pabrėžė, kad pasieniečiai yra pasirengę reaguoti į pavojus.

Anot VSAT vadovo, absoliuti dauguma migrantų mėgina kirsti Latvijos sieną iš Baltarusijos teritorijos, tačiau anksčiau tokių incidentų pasitaikė ir sienos su Rusija ruože.

G. Pujatas nurodė, kad prieš apgręžiant migrantus jiems suteikiama reikiama medicinos pagalba ir išduodami rūbai.

Nuo rugpjūčio 10-osios latvių pareigūnai užkirto kelią iš viso 3 058 asmenų mėginimui neteisėtai patekti į Latviją iš Baltarusijos.

Per pastarąją parą už neteisėtą sienos kirtimą nesulaikytas nė vienas žmogus.

Nuo rugpjūčio 11-osios, kai pasienyje su Baltarusija buvo įvesta ekstremalioji padėtis, sieną dėl humanitarinių priežasčių buvo leista kirsti 92 asmenims. Nuo metų pradžios sulaikyti 444 trečiųjų šalių piliečiai, neteisėtai kirtę valstybinę sieną. Kai kurie sulaikytieji pateikė prašymus dėl prieglobsčio suteikimo.

Labai padaugėjus neteisėtų bandymų kirsti Latvijos ir Baltarusijos sieną, vyriausybė iki lapkričio 10-osios įvedė ekstremaliąją padėtį pietrytiniuose rajonuose. Spalio viduryje nuspręsta ekstremaliąją padėtį ten pratęsti trims mėnesiams iki vasario 10-osios.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Baltarusija tokius kaltinimus neigia ir kritikuoja migrantų neįsileidžiančias ES nares – Lietuvą, Latviją ir Lenkiją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)