Pasitelkę žodžių žaismą protestuotojai, perfrazavę iškabą „Arbeit Macht Frei“ („Darbas išlaisvina“), iškėlė plakatą su užrašu lenkų kalba „Vakcinacija išlaisvina“.

Kraštutinių dešiniųjų Konfederacijos partijos nariai buvo nufotografuoti su transparantu antradienio vakarą vykusioje demonstracijoje „prieš sanitarinę segregaciją“. Šūkis sulaukė aštrios Izraelio reikalų patikėtinės Varšuvoje Tal Ben-Ari Yaalon kritikos.

„Beveik visa mano tėvo šeima buvo nužudyta Aušvice kartu su daugiau nei milijonu kitų aukų. Plakatas rodo nepagarbą jų atminimui", – parašė ji tviteryje trečiadienį. „Man atrodo neįtikėtina, kad toks Holokausto iškraipymas gali atsitikti už 300 km nuo tos vietos, kur yra originali iškaba“, – pridūrė ji.

Aušvico-Birkenau muziejus taip pat pasmerkė šį poelgį.

„Arbeit macht frei" yra viena iš žmonių neapykantos ikonų. #Aušvico, didžiausių Lenkijoje ir pasaulyje kapinių, aukų kančios simbolio išnaudojimas yra skandalinga moralinio nuosmukio išraiška, – tviteryje parašė muziejus. – Ypač gėdinga, kai tai daro Lenkijos parlamentarai“.
Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis savo ruožtu sakė, kad plakatas atskleidžia „dramatišką ir tamsų vaizdą, kaip žemai gali pulti kai kurie politikai ir protestuotojai su savo neapgalvota, prieš vakciną nukreipta retorika“.

Konfederacijos įstatymų leidėjų dalyvavimas mitinge trečiadienį supykdė jų kolegas parlamentarus, opozicija skandavo „Fašizmui ne!“ ir ragino uždrausti dalyvavusiems politikams patekti į rūmus. Konfederacijos įstatymų leidėjai dažnai pašalinami iš parlamento sesijų, nes atsisako dėvėti kaukes.

Lenkija trečiadienį įvedė naujus pandemijos apribojimus, kai kasdienis COVID mirčių skaičius pasiekė aukščiausią lygį nuo balandžio mėnesio – 669 mirtys 38 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Aušvicas-Birkenau tapo nacistinės Vokietijos šešių milijonų Europos žydų genocido simboliu, 1940–1945 m. stovykloje buvo nužudyta milijonas žmonių. Muziejaus duomenimis, čia taip pat mirė daugiau nei 100 tūkst. ne žydų. Maždaug 232 tūkst. aukų buvo vaikai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją