Jungtinės Tautos (JT) ir Prancūzija teigia, kad privačios saugumo pajėgos parėmė CAR kariuomenę atremiant sukilėlius, kurie bandė veržtis į sostinę. Maskva kaltinimus neigia.

Tai, kad misija stabdoma, paskelbta praėjus vos kelioms dienoms, kai Europos užsienio reikalų ministrai paskelbė sankcijas „Wagner“, ir praėjus kelioms savaitėms, kai JT ekspertai paragino Centrinės Afrikos Respubliką nutraukti ryšius su šia grupe, kaltinama smurtiniais užpuolimais, bauginimu ir seksualiniu išnaudojimu.

„Dėl to, kad „Wagner“ grupės samdiniai kontroliuoja CAR ginkluotąsias pajėgas, Europos Sąjunga, siekdama gerbti tarptautinę humanitarinę teisę, nusprendė laikinai sustabdyti mokymus“, – sakė ES mokymų vadas generolas Jacques'as Langlade'as de Montgrosas. „Šie samdiniai moko CAR ginkluotąsias pajėgas ir naudoja jas savo operacijose, – sakė jis. – Laikinai stabdydami savo operacijas siekiame išvengti bet kokios sąveikos su šiais samdiniais ir garantuoti, kad jie nepasinaudos mūsų apmokytais Centrinės Afrikos kariais“.

Pasak jo, kol kas į gimtąsias šalis grįžo apie 70 Europos instruktorių, tačiau mokymai gali būti atnaujinti, „kai tik turėsime garantijų, jog "Wagner“ samdiniai nesinaudos Centrinės Afrikos kariais“.

Maskva sako, kad CAR yra 1 135 „neginkluoti instruktoriai“, remiantys prezidento Faustino Archange'o Touaderos vyriausybę. Prancūzija ir Jungtinės Tautos teigia, kad kai kurie jų priklauso „Wagner“ grupei, tačiau Rusija tai neigia.

CAR, – JT duomenimis, antra skurdžiausia šalis pasaulyje – nuo ​​2013 metų siaubiama pilietinio karo. Nuo 2018 m. kovų mastas sumažėjo, nors vyriausybė nekontroliuoja daugelio šalies dalių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)