Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybai susirinkus išklausyti naujausios informacijos apie teisių padėtį Ukrainoje, JAV, ES, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių diplomatai išreiškė nerimą dėl šaliai gresiančios Rusijos agresijos požymių.

„Didžiulį susirūpinimą kelia įrodymai, kad Rusija rengia planus imtis tolesnių agresyvių veiksmų prieš Ukrainą, – tarybai sakė JAV misijos Ženevoje žmogaus teisių pareigūnas Patrickas Elliotas. - Tvirtai remiame Ukrainos suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą“.

Didžiosios Britanijos ambasadorius Simonas Manley taip pat išreiškė susirūpinimą dėl „destabilizuojančios veiklos ir karinių pajėgų padidėjimo Ukrainos pasienyje“ ir perspėjo, kad „Rusijos veikla kelia grėsmę Ukrainos ir tarptautiniam saugumui“.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės kaltina Maskvą sutelkus dešimtis tūkstančių karių prie Ukrainos sienos ir rengiantis invazijai. Kijevo karinė vadovybė mano, kad įsiveržimas galimas sausio pabaigoje. Maskva teigia, kad karių telkimas yra įprasto dislokavimo dalis, ir sako turinti teisę savo teritorijoje daryti ką nori.

Ukrainos ambasadorė Jevhenija Filipenko trečiadienį perspėjo Teisių tarybą, kad „galimos invazijos poveikis turės pražūtingų padarinių saugumui, humanitarinei ir žmogaus teisių padėčiai ne tik mano šalyje, bet ir toli už jos“.

Tokie komentarai pasipylė, kai JT teisių vadovo pavaduotoja Nada Al-Nashif pateikė tarybai naujausią informaciją apie teisių padėtį Ukrainoje. Ji nepalietė bijomo Rusijos kariuomenės telkimo pasienyje, tačiau pasmerkė reikšmingus saviraiškos ir susirinkimų laisvės apribojimus Krymo pusiasalyje, kurį Rusija aneksavo 2014 m., ir rytiniuose regionuose, kur Kijevas nuo to laiko kovoja su prorusiškais separatistais.

N. Al-Nashif taip pat pabrėžė susirūpinimą dėl teisių padėties Ukrainos vyriausybės kontroliuojamose srityse, tarp jų „atsakomybės trūkumą“ už grasinimus ir smurtą, nukreiptą prieš teisių gynėjus, žiniasklaidos darbuotojus, moteris ir gėjų teisių aktyvistus bei kt.

Rusijos atstovas Jaroslavas Jeriominas pasinaudojo šia kritika pasmerkdamas Kijevą už tai, kad „palaiko nebaudžiamumo atmosferą“, kuria naudojasi kraštutiniai dešinieji. Jis taip pat paragino JT teisių biurą „liautis įtraukti į savo ataskaitas (apie Ukrainą) reikalus, susijusius su Rusijos regionais“ – jis turėjo galvoje Krymą.