Laboratorijos darbuotojai, dvidešimtmetei moteriai, praėjusią savaitę buvo patvirtintas COVID-19 po to, kai lapkričio viduryje ji turėjo kontaktą su virusu, dirbdama pagrindiniame Taivano tyrimų institute „Academia Sinica“, gruodžio 9 d. paskubomis sušauktoje spaudos konferencijoje pranešė sveikatos apsaugos ministras Chenas Shih-chungas. Pastaruoju metu moteris nesilankė užsienyje ir buvo gavusi dvi „Moderna Inc.“ vakcinos dozes.

Surengtoje spaudos konferencijoje S. Chenas patvirtino, kad moteriai du kartus įkando ta pati laboratorinė pelė, užsikrėtusi COVID-19, tačiau sakė, kad reikia atlikti tolesnį tyrimą ir išsiaiškinti, ar tie įkandimai buvo viruso perdavimo šaltinis.

Valdžia mano, kad ji greičiausiai užsikrėtė delta atmaina.

Laboratorijos nutekėjimas grasina paversti niekais sunkiai pelnytą Taivano pergalę stabdant COVID-19 protrūkius ir pabrėžia, kaip sunku pašalinti patogeną – nors kai kurios šalys, įskaitant žemyninę Kiniją ir Honkongą, vis dar užsispyrusios siekia šio tikslo.

Iki gruodžio 9 d. infekcijos Taivane paskutinis patvirtintas vietinis atvejis buvo lapkričio 5 d. Ir toliau taikydama griežtas įvažiavimo ir karantino priemones pasienyje, vyriausybė pastaruosius kelis mėnesius palaipsniui švelnino apribojimus verslui bei pramogoms – gyvenimas šalyje iš esmės normalizavosi.

Taivanas nuo pandemijos pradžios pranešė apie vos daugiau nei 14 500 vietinių COVID-19 atvejų ir 848 mirtis. Gruodžio 10 d. nebuvo pranešta apie naujus vietinius atvejus.

Sveikatos apsaugos institucijos identifikavo 94 žmones, kurie turėjo kontaktą su laboratorijos darbuotoja nuo tada, kai ji užsikrėtė – daugiausia bendradarbius ir artimus draugus – ir uždarė juos į karantiną. Aštuoniasdešimties jų testai buvo neigiami, o užsikrėtusi moteris šio mėnesio pradžioje išėjo iš darbo.

Mažai tikėtina, kad laboratorijos darbuotojos infekcija sukels naują platų protrūkį, nes daugumos kontaktų rezultatai buvo neigiami, sakė S. Chenas.

Gyvūnų perduodama infekcija

Moteris dirbo „Academia Sinica“ Genomikos tyrimų centre, kuriame įsikūrusi viena iš 18 trečiojo lygio biologinės saugos laboratorijų Taivane – tai antras aukščiausias saugumo įvertinimas. Laboratorijoje atliekami tyrimai apima patogenų rinkimą ir dauginimą, ląstelių mikrobiologinius ir imunologinius testus bei vakcinų ir adjuvantų veiksmingumo įvertinimą naudojant smulkius gyvūnus, teigiama laboratorijos svetainėje.

Remiantis turima informacija, rizika, kad gyvūnai gali perduoti COVID-19 žmonėms, yra žema, teigia JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai, tačiau pridūrė, kad reikia atlikti tolesnius tyrimus, norint suprasti, kaip virusas gali paveikti įvairius gyvūnus.

Retkarčiais kai kurie koronavirusai, užkrečiantys gyvūnus, gali persiduoti žmonėms, o tada plisti per kontaktą tarp žmonių, sakė CDC – būtent tai atsitiko su SARS-CoV-2, kuris greičiausiai atsirado iš šikšnosparnių.

Nuo pandemijos pradžios nerasta įrodymų, kad gyvūnai suvaidino reikšmingą vaidmenį platinant COVID-19, teigė CDC.

Remiantis naujienų portalo „ProPublica“ pranešimais, pernai mokslininkui iš Šiaurės Karolinos universiteto įkando pelė, potencialiai užkrėsdama jį COVID-19 viruso paderme, kuri buvo pritaikyta plisti tarp pelių.

Nors įkandimas nepradrėskė odos, mokslininkui buvo taikomas 14 dienų namų karantinas. Jokia papildoma informacija apie jo sveikatą į incidentų ataskaitas įtraukta nebuvo, pranešė „ProPublica“.