Pagal įstatymą, kurį parėmė premjero Roberto Abelos Darbo partija, Maltoje suaugusiesiems bus leidžiama turėti iki 7 g kanapių ir auginti namuose iki keturių augalų.

Įstatymas buvo priimtas 36 balsais, 27 parlamentarams balsavus „prieš“. Jį dar turi pasirašyti prezidentas.

Įstatymu taip pat bus leidžiama kurti kontroliuojamas ne pelno asociacijas iki 500 žmonių kanapėms auginti, bet jas galės vartoti tik šių asociacijų nariai.

„Priimame įstatymą, kad spręstume problemą, ir užimame žalos mažinimo reguliuojant šį sektorių poziciją, kad žmonėms nereikėtų eiti į juodąją rinką“, – per praėjusį mėnesį vykusius debatus parlamente sakė R. Abela.

Jis teigė norintis išlaikyti griežtą poziciją dėl prekeivių, bet siekiantis apsaugoti tėvus nuo „traumos“, kai jų vaikai areštuojami ir traukiami į teismą dėl vienos suktinės.

„Skatiname žmones nerūkyti kanapių, bet nelaikome nusikaltėliais tų, kas nusprendžia tai daryti. Narkotikų kontrabanda ir toliau bus nelegali“, – pažymėjo R. Abela.

Prieš kelias savaites apie panašius pasiūlymus paskelbė Liuksemburgas. Vokietijos naujoji vyriausybė taip pat planuoja legalizuoti kanapių vartojimą rekreaciniais tikslais.

Ispanija ir Nyderlandai skirtingu mastu jau toleruoja kanapių vartojimą ir auginimą asmeniniams poreikiams. Tuo metu Čekija ir Portugalija dekriminalizavo kanapes asmeniniam vartojimui.

Malta dažnai laikoma socialiai konservatyvia šalimi, bet jau buvo dekriminalizavusi nedidelio marihuanos kiekio turėjimą ir priėmė įstatymą, numatantį galimybes salai tapti medicininiams tikslams skirtos marihuanos gamybos centru.

Pagrindinė opozicinė Nacionalistų partija nepritarė naujausiam planui ir įspėjo, kad juo šalyje būtų „normalizuojamas ir didinamas piktnaudžiavimas narkotikais“.

Naujuoju įstatymu taip pat sušvelninamos bausmės asmenims, laikantiems didesnį kanapių kiekį.

Tačiau kanapių viešas vartojimas ir toliau bus nelegalus, už tai grės 235 eurų bauda. Šio narkotiko vartojimas vaikų akivaizdoje, viešai ar privačiai, gali užtraukti 300–500 eurų baudą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)