„Prašyčiau minutės dėmesio. Mano vardas Darija Losik, esu politinio kalinio Igorio Losiko žmona. Noriu kreiptis į visus, susijusius su šiandienine nesąmone, o konkrečiai į teisėjus, prokurorus, teisėsaugos organų atstovus, tardymo izoliatoriaus darbuotojus ir, žinoma, pilietį A. Lukašenką. Šiandien visas šis farsas, visas šis spektaklis, pavadinimu „Cichanouskio teismas“, pagaliau baigėsi.

Kaip jūs po viso šito jaučiatės, aš neklausiu, bet tikiuosi, jog jaučiatės siaubingai. Kaip gyvensite toliau, kaip apkabinsite savo vaikus, artimus ir mylimus, žinodami, ką šiandien padarėte? Tikiuosi, kad siaubingai. Koks jausmas žinoti, kad sužlugdėte nekaltų žmonių gyvenimą? Tikiuosi, kad jums labai skauda.

Jūs pamynėte visus įstatymus ir visas teisės normas, nors jūsų darbas – juos saugoti. Slepiatės už tardymo izoliatoriaus durų, teismų ir autobusiukų tamsintais langais, tikėdamiesi, kad niekas niekada nepamatys jūsų veidų, o jūsų nusikaltimai, tie brutalūs nusikaltimai, niekada nepasieks dienos šviesos. O be reikalo, nes teisėjai, prokurorai, jėgos struktūrų pareigūnai šiame žaidime tik figūrėlės, kurios, susiklosčius nepalankiai situacijai, tiesiog išmetamos. Sistema jus sunaikins taip pat negailestingai, kaip dabar už kalėjimo sienų naikina sąžiningus ir dorus žmones.

Todėl eilinį kartą kreipiuosi į pilietį Lukašenką.

Aleksandrai Grigorjevičiau, per visus valstybinės propagandos kanalus transliuojamos kalbos, koks jūs drąsus, kaip užtikrintai ir be skrupulų gelbėjate šalį nuo visų įsivaizduojamų ir neįsivaizduojamų negandų. Labai įdomu, juk grumiatės su tokiomis tariamai baisiomis grėsmėmis, bet susitikti su paprasta mergina, mylinčia žmona ir mama, jums drąsos nepakanka.

Taigi, gal parodysite, kad tai netiesa?

Pasikartosiu: aš – viena. Galite mane įsodinti į vieną iš savo autobusiukų tamsintais langais, į smilkinį įremti pistoletą ir anonimiškai išvežti bet kur, kur jums patogu. Ko jūs bijote? Juk už jūsų nugaros, kaip kad pats sakėte, 90 proc. parama, o pagrindinė masė – ne tik jėgos struktūros, bet ir paprasti žmonės.

Susitikime, ir aš jums papasakosiu, ką per jūsų nurodymus patyrė mūsų šeima. Ką reiškia išgyventi du vyro bado streikus, sužinoti, kad jis bandė nusižudyti tiesiai prieš vieną iš vadinamųjų tyrėjų. Kaip jaustis, kai atsiduri vienoje kameroje su psichiškai nesveikais žmonėmis, ką reiškia sužinoti, kad Gomelio miesto trečiojo tardymo izoliatoriaus psichologas stumia tavo sutuoktinį dar kartą pabandyti nusižudyti.

Papasakočiau apie savo jausmų, kylančių, kai mūsų dukra diena iš dienos klausinėja: „Mama, kur tėtis ir kodėl su manim neina pasivaikščioti į parką?“, spalvas. O jūs man pabandytumėte paaiškinti, kodėl mums teko visa tai patirti ir kodėl visa tai nesibaigia.

Sakėte, kad nekovojate su moterimis, bet mano ir kitų dešimčių moterų-politinių kalinių pavyzdys rodo atvirkščiai.

Manau, temų pokalbiui turime daugiau nei užtektinai.

Pasirinkti laiką ir vietą leidžiu jums. Bėgti ir slėptis užsienyje neplanuoju. Įrodykite, kad nesate bailys. Laukiu kvietimo“.

Cichanouskis nuteistas kalėti 18 metų

Baltarusijos teismas vienam iš opozicijos lyderių Siarhejui Cichanouskiui antradienį skyrė 18 metų įkalinimo bausmę, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Šis populiarus tinklaraštininkas pernai paskatino beprecedentį protestų judėjimą prieš beveik tris dešimtmečius trunkantį autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą.

Po beveik pusmetį už uždarų durų tardymo izoliatoriuje Gomelio mieste šalies pietryčiuose vykusio bylos nagrinėjimo teismas pripažino 43 metų S. Cichanouskį kaltu dėl virtinės kaltinimų, įskaitant „masinių neramumų“ organizavimą ir socialinės nesantaikos kurstymą, pranešė Baltarusijos valstybinis laikraštis „Sovetskaja Belorussija“.

Į Lietuvą pasitraukusi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį pasmerkė jos sutuoktiniui skirtą įkalinimo bausmę, pavadinusi ją A. Lukašenkos režimo „kerštu“, ir pažadėjo tęsti savo darbą.

„Diktatorius viešai keršija savo stipriausiems oponentams“, – parašė ji socialiniame tinkle „Twitter“, kai jos vyrui buvo paskelbtas nuosprendis.

„Slėpdamas politinius kalinius uždaruose teismo procesuose jis tikisi tylomis tęsti represijas. Tačiau visas pasaulis stebi. Mes nesustosime“, – pridūrė S. Cichanouskaja.

Kitam garsiam bylos figūrantui, opozicijos politikui veteranui 65-erių Mikalajui Statkevičiui, skirta 14 metų įkalinimo bausmė.

M. Statkevičius metė iššūkį A. Lukašenkai 2010-aisiais vykusiuose prezidento rinkimuose, tačiau buvo nuteistas kalėti šešerius metus.

Siarhejus Cichanouskis

2015 metais A. Lukašenka suteikė malonę M. Statkevičiui, bet jo teistumas liko galioti dar aštuonerius metus, nes „masinių neramumų“ kurstymas laikomas itin sunkiu nusikaltimu, todėl jam nebuvo leista dalyvauti pernai vykusiuose prezidento rinkimuose.

S. Cichanouskis ir M. Statkevičius yra suimti nuo 2020 metų gegužės.

Apie birželį prasidėjusį teismo procesą žinoma labai nedaug.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka ėmėsi griežtų priemonių prieš jo režimo oponentus, kai po pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų šalyje kilo beprecedenčių protestų banga. Baltarusių opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Minsko režimas pasiuntė už grotų ar privertė išvykti iš šalies visus garsiausius valdžios kritikus.

S. Cichanouskis planavo varžytis su A. Lukašenka 2020-ųjų rinkimuose, bet dar prieš juos buvo suimtas ir įkalintas.

Jo sutuoktinė S. Cichanouskaja, kuri vyro arešto metu nedirbo ir augino du poros vaikus, iškėlė savo kandidatūrą vietoje vyro ir, daugumos nepriklausomų stebėtojų nuomone, laimėjo rinkimus.

Anksčiau antradienį ji pažadėjo tęsti kovą.

Siarhejus Cichanouskis

„Toliau ginsiu žmogų, kurį myliu ir kuris tapo milijonų baltarusių lyderiu“, – sakė S. Cichanouskaja vaizdo pareiškime socialiniame tinkle „Twitter“. Ji kalbėjo sėdėdama prie sienos, nukabinėtos vaikų piešiniais.

„Bandysiu padaryti kai ką, kas labai sunku, galbūt neįmanoma – priartinti akimirką, kai mes vėl pasimatysime naujoje Baltarusijoje“, – sakė S. Cichanouskaja.

Ji pridūrė, kad bet koks verdiktas bus „neteisėtas“.

Dar vienam šios bylos figūrantui, populiariam tinklaraštininkui 29-erių Ihariui Losikui, teismas antradienį skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę.

Likę trys kaltinamieji šioje byloje yra tinklaraštininkas Uladzimiras Cyhanovičius bei du S. Cichanouskiu siejami aktyvistai: Arciomas Sakavas ir Dzmitryjus Papovas.

U. Cyhanovičiui teismas skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę, o A. Sakavui ir Dz. Papovui – po 16 metų nelaisvės.

„Stabdyk tarakoną!“

Charizmatiškas aktyvistas S. Cichanouskis sugalvojo naują įžeidimą A. Lukašenkai – „tarakonas“, o jo kampanijos šūkis buvo „Stabdyk tarakoną!“. Jo šalininkai per protestus mojuodavo šlepetėmis, kurios dažnai panaudojamos šiems vabzdžiams galabyti.

Netrukus po to, kai paskelbė ketinantis varžytis prezidento rinkimuose, S. Cichanouskis buvo sulaikytas ir apkaltintas viešosios tvarkos pažeidimu.

Po rinkimų A. Lukašenkai pradėjus brutaliomis priemonėmis slopinti kilusius protestus, jo žmona S. Cichanouskaja buvo priversta pasitraukti į Lietuvą. Vakarų vyriausybės ją greitai pripažino pagrindine baltarusių opozicijos lydere.

Rugsėjį Baltarusijos teismas skyrė 11 metų laisvės atėmimo bausmę vienai žymiausių opozicionierių – Maryjai Kalesnikavai. Ji buvo nuteista už raginimus imtis veiksmų siekiant pakenkti nacionaliniam saugumui ir sąmokslą siekiant nekonstituciniu būdu užgrobti valdžią.

Buvusi Baltarusijos filharmonijos orkestro fleitininkė buvo suimta, kai pasipriešino mėginimui prievarta ją išsiųsti iš šalies. Metus iki teismo ji buvo laikoma kalėjime.

M. Kalesnykava kartu su S. Cichanouskaja ir Veranika Capkala vadovavo protestams prieš A. Lukašenkos režimą. A. Capkala pasitraukė į Graikiją.

Liepos mėnesį dar vienas garsus opozicijos veikėjas, buvęs bankininkas Viktaras Babaryka, buvo nuteistas kalėti 14 metų už sukčiavimą byloje, kurią daugelis laiko politiškai motyvuota.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)