Kitam garsiam bylos figūrantui, opozicijos politikui veteranui Mikalajui Statkevičiui skirta 14 metų įkalinimo bausmė, iš šalies pietryčiuose esančio Gomelio miesto pranešė Baltarusijos valstybinis laikraštis „Sovetskaja Belorussija“.

Tuo metu į Lietuvą pasitraukusi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį pasmerkė jos sutuoktiniui skirtą įkalinimo bausmę pavadinusi ją A. Lukašenkos režimo „kerštu“ ir pažadėjo tęsti savo darbą.

„Diktatorius viešai keršija savo stipriausiems oponentams“, – parašė ji socialiniame tinkle „Twitter“, kai jos vyrui buvo paskelbtas nuosprendis.

„Slėpdamas politinius kalinius uždaruose teismo procesuose jis tikisi tylomis tęsti represijas. Tačiau visas pasaulis stebi. Mes nesustosime“, – pridūrė S. Cichanouskaja.


S. Cichanouskaja antradienį sakė, kad trokšta susitikti su mylimu vyru „naujoje Baltarusijoje“.

Ji kalbėjo teismui Baltarusijoje rengiantis paskirti S. Cichanouskiui ilgą įkalinimo bausmę. Šis populiarus tinklaraštininkas pernai paskatino beprecedentį protestų judėjimą prieš beveik tris dešimtmečius trunkantį autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą.

43 metų S. Cichanouskiui grėsė įkalinimas iki 15 metų, jei teismas pripažins jo kaltę dėl kelių kaltinimų, įskaitant kaltinimą organizavus riaušes. Jis yra sulaikytas nuo 2020 metų gegužės. Visgi jam paskirta dar ilgesnė bausmė.

S. Cichanouskis planavo varžytis su A. Lukašenka 2020 metų rugpjūtį vykusiuose prezidento rinkimuose, bet dar prieš juos buvo areštuotas ir pasiųstas už grotų.

Sviatlana Cichanouskaja

Jis teisiamas už uždarų durų tardymo izoliatoriuje Gomelio mieste Baltarusijos pietryčiuose. Apie birželį prasidėjusį procesą žinoma labai nedaug.

„Toliau ginsiu žmogų, kurį myliu ir kuris tapo milijonų baltarusių lyderiu“, – sako S. Cichanouskaja vaizdo pareiškime socialiniame tinkle „Twitter“. Ji kalba sėdėdama prie sienos, nukabinėtos vaikų piešiniais.

„Bandysiu padaryti kai ką, kas labai sunku, galbūt neįmanoma – priartinti akimirką, kai mes vėl pasimatysime naujoje Baltarusijoje“, – sakė S. Cichanouskaja.

Pasak jos, bet koks verdiktas bus „neteisėtas“.

Siarhejus Cichanouskis

Charizmatiškas aktyvistas S. Cichanouskis sugalvojo naują įžeidimą A. Lukašenkai – „tarakonas“, o jo kampanijos šūkis buvo „Stabdyk tarakoną!“. Jo šalininkai per protestus mojuodavo šlepetėmis, kurios dažnai panaudojamos šiems vabzdžiams galabyti.

Netrukus po to, kai paskelbė ketinantis varžytis rinkimuose, S. Cichanouskis buvo apkaltintas šiurkštaus viešosios tvarkos pažeidimo organizavimu, jam neleista kelti savo kandidatūros.

Siarhejus Cichanouskis

Jo sutuoktinė S. Cichanouskaja, kuri vyro arešto metu nedirbo ir augino du poros vaikus, iškėlė savo kandidatūrą vietoje vyro ir, daugumos nepriklausomų stebėtojų nuomone, laimėjo rinkimus.

Po rinkimų, kuriuos Vakarai vadina nesąžiningais, A. Lukašenkai pradėjus brutaliomis priemonėmis slopinti kilusius protestus, 39 metų S. Cichanouskaja buvo priversta pasitraukti į Lietuvą.

Tarp kitų penkių S. Cichanouskio bylos atsakovų yra 65 metų opozicijos politikas veteranas Mikalajus Statkevičius ir 29 metų populiarus tinklaraštininkas Iharis Losikas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)