„Šia valandą, šią dieną, tęsiame diplomatiją, nes šią akimirką tai išlieka geriausia galimybė, tačiau aktyviai bendraujame su sąjungininkėmis ir partnerėmis dėl alternatyvų“, – lankydamasis Indonezijoje sakė jis.

A. Blinkenas pabrėžė, jog derybose dalyvaujančių Europos šalių neseniai paskelbtame pareiškime sakoma, kad „laikas senka“, o Iranas vis dar nepradeda „tikrų derybų“.

„Jei nebus greitos pažangos... Irano branduolinis susitarimas taps tuščiu kevalu“, – sakė A. Blinkenas, turėdamas galvoje šį pareiškimą.

Po penkis mėnesius trukusios pertraukos derybos dėl Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamos sutarties išsaugojimo Vienoje atsinaujino lapkričio 29 dieną.

Šiuo 2015 metų susitarimu siekiama neleisti Iranui pasigaminti atominę bombą. Pats Teheranas teigia, kad tokio tikslo niekada neturėjo ir kad jo branduolinė programa skirta patenkinti civilinius energijos poreikius.

Pagal susitarimą Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.