„Inger Stojberg pripažinta kalta dėl tyčinio Ministrų atsakomybės įstatymo pažeidimo“, – sakoma Karališkojo apkaltos teismo pareiškime ir priduriama, kad buvusiai ministrei skirta 60 dienų laisvės atėmimo bausmė.

I. Stojberg buvo kaltinama pažeidusi Europos žmogaus teisių konvenciją, kai nurodė išskirti prieglobsčio prašytojų poras, kur moterys buvo jaunesnės nei 18 metų. Kai kurios iš tų porų taip pat turėjo vaikų.

Buvusi ministrė rugsėjį prasidėjusio teismo proceso metu savo kaltės nepripažino.

Nors paskirta nelygtinė bausmė, Danijoje asmenims, nuteistiems kalėti trumpiau nei pusmetį, gali būti taikomas elektroninis stebėjimas – taigi, I. Stojbergu veikiausiai neteks praleisti nė dienos už grotų.

2016 metais 23 prieglobsčio prašytojų poros ministrės nurodymu buvo išskirtos individualiai neišnagrinėjus jų bylų. Kol buvo vykdomos procedūros, šie asmenys buvo apgyvendinti skirtinguose centruose.

I. Stojberg sprendimas buvo pripažintas „neteisėtu“, nes tokia tvarka buvo taikoma be išimčių.

Dabar parlamentas turės spręsti, ar panaikinti I. Stojberg įstatymų leidėjos mandatą.

2015–2019 metais eidama imigracijos ir integracijos ministrės pareigas centro dešiniųjų vyriausybėje, kurią rėmė kraštutinių dešiniųjų antiimigracinė Danijos liaudies partija, I. Stojberg prisidėjo griežtinant Danijos migracijos politiką. Ji kartą pasigyrė prastūmusi daugiau kaip 110 pataisų, varžančių užsieniečių teisės.

I. Stojberg iniciatyva taip pat buvo priimtas įstatymas, leidžiantis konfiskuoti migrantų turtą ir tomis lėšomis finansuoti atvykėlių išlaikymą Danijoje.

Tai yra tik trečias atvejis nuo 1910 metų, kai danų politikui teko stoti prieš specialųjį teismą, kuriame dirba 26 teisėjai. Ši institucija buvo įsteigta teisti ministrus už neteisėtus veiksmus ar profesinį aplaidumą einant pareigas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)