„Nė viena COVID-19 atmaina neplito taip sparčiai“, – parlamentui pabrėžė S. Javidas.

„Nors dabar omikron atmaina Anglijoje sudaro per 20 proc. atvejų, mes jau pastebėjome jos išaugimą Londone iki daugiau nei 44 proc. ir numatome, kad per artimiausias 48 valandas sostinėje ji taps dominuojančia COVID-19 atmaina“, – pridūrė S. Javidas.

Jungtinėje Karalystėje mirė mažiausiai vienas žmogus, kuriam buvo patvirtintas užsikrėtimas koronaviruso omikron atmaina, pirmadienį pranešė ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, šaliai pradėjus ambicingą skiepijimo stiprinamąja vakcinos nuo COVID-19 doze programą.

Manoma, kad JK – viena labiausiai per pandemiją pernai nukentėjusių žmonių – yra pirmoji, oficialiai paskelbusi apie mirties atvejį nuo šios daug mutacijų turinčios viruso atmainos.

Lankydamasis vakarų Londone esančiame skiepijimo centre B. Johnsonas sakė, kad maždaug 40 proc. užsikrėtimo koronavirusu atvejų šalies sostinėje yra sukelti omikron atmainos, o į ligonines patenka vis daugiau žmonių.

„Deja, patvirtintas mažiausiai vienas omikron atmaina užsikrėtusio paciento mirties atvejis“, – sakė jis žurnalistams. Ankstesnę dieną premjeras perspėjo, kad šalis susiduria su užsikrėtimų „didžiule banga“.

Sekmadienį Britanija išreiškė susirūpinimą dėl „sparčiai augančio“ užsikrėtimo omikron atmaina atvejų skaičiaus ir padidino COVID-19 pavojaus lygį.

Per retą kreipimąsi į gyventojus per televiziją B. Johnsonas sakė, jog reikia imtis skubių priemonių, kad artėjančiomis savaitėmis ligoninės nepersipildytų.

Nuo šiol stiprinamąja vakcinos doze galės pasiskiepyti visi pilnamečiai šalies gyventojai.

Tačiau dėl didžiulio registruotis stiprinamajai vakcinos dozei norinčiųjų skaičiaus „užlūžo“ Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) interneto svetainė, o greitųjų testų ieškantiems gyventojams buvo pasakyta, kad jie baigėsi.

Londono medicinos klinikose susiformavo ilgos eilės. Vienoje jų stovėjusi 29 metų Sarah Jackson sakė, kad ryte atsiprašė nuo darbo, kad galėtų pasiskiepyti prieš lankydama savo senelius per Kalėdas.

„Aš nežinau, ar to pakaks. Man sakė, kad susidariusi dviejų valandų besiregistruojančiųjų eilė, o tada dar dviejų valandų eilė skiepui“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Prie skiepijimo programos prisideda ir kariuomenės planuotojai, kuriems pavesta įkurti ir valdyti visą parą veikiančius papildomus vakcinacijos centrus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)