Kalbėdamas Indonezijoje, A. Blinkenas sakė, kad Vašingtonas su sąjungininkais ir partneriais „gins taisyklėmis pagrįstą tvarką“, ir kad šalys turėtų turėti teisę „rinktis savo kelią“.

„Štai kodėl toks didelis susirūpinimas – nuo Šiaurės Rytų Azijos iki Pietryčių Azijos ir nuo Mekongo upės iki Ramiojo vandenyno salų – agresyviais Pekino veiksmais, – kalbėjo A. Blinkenas. – Pretenzijos į atviras jūras kaip į savas. Atvirų rinkų iškraipymas subsidijomis savo valstybinėms kompanijoms. Eksporto nepriėmimas ar sutarčių su šalimis, kurių politikai jis nepritaria, atšaukimas.“

„Šalys visame regione nori, kad šis elgesys pasikeistų... Norime ir mes“, – pabrėžė JAV valstybės sekretorius.

Jis pridūrė, kad Vašingtonas yra „pasiryžęs užtikrinti laivybos laisvę Pietų Kinijos jūroje“, ir kad Pekino veiksmai čia kelia pavojų daugiau kaip 3 trln. dolerių (2,66 trln. eurų) vertės prekybai per metus.

Įtampą kursto Pekino pretenzijos į kone visą Pietų Kinijos jūrą, kur į kai kurias akvatorijas pretenduoja dar keturios Pietryčių Azijos valstybės ir Taivanas.

A. Blinkenas pirmadienį Indonezijos sostinėje Džakartoje pradėjo savo kelionę po Pietryčių Aziją. Kelionės metu jis turi išdėstyti Vašingtono požiūrį į Indijos ir Ramiojo vandenynų regioną – vieną pagrindinių JAV ir Kinijos geopolitinės konfrontacijos laukų.

Po Indonezijos A. Blinkenas apsilankys Malaizijoje ir Tailande.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)