Tai pirmoji diena, kai ji galėjo keliauti į daugumą Europos vietų ir nesikarantinuoti, nors nuo koronaviruso pasiskiepijo dar 2021-ųjų pavasarį. Ankstesnius merginos kelionių planus sužlugdė vakcina, kuria ji buvo paskiepyta: dvi Kinijoje pagamintos „Sinopharm“ dozės.

Nora yra tik viena iš tūkstančių vengrų, kurie buvo paskiepyti anksti, dažniausiai „Sinopharm“ arba rusiška „Sputnik V“ vakcina, tačiau vėliau pasigailėjo tokio savo sprendimo ir visaip mėgino pasiskiepyti ES patvirtinta vakcina, kad galėtų keliauti.

Nora savo problemą išsprendė spalį – tada ji galėjo atvykti į Vengrijoje esančią kliniką ir pasiskiepyti vienos dozės „Johnson & Johnson“ vakcina.

Kol kas Europos vaistų agentūra (EVA), atsakinga už vaistinių preparatų vertinimą ir priežiūrą Europos Sąjungoje, patvirtino tik penkias vakcinas: „Pfizer/BioNTech“, „Moderna“, „AstraZeneca“, „Johnson & Johnson“ ir „Novavax“. Šiomis vakcinomis paskiepyti ES šalių piliečiai ir gyventojai, vykstantis į kitas ES valstybes, dažniausiai yra atleidžiami nuo testų ar karantino.

„Sinopharm“ vakcinos Europos vaistų agentūra nepatvirtino, tačiau Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) leido naudoti šią vakciną nenumatytais atvejais, o tai reiškia, kad nedidelė dalis Europos valstybių, įskaitant Austriją ir Ispaniją, ją pripažins.

„Sputnik“ nepatvirtino nei EVA, nei PSO, vadinasi, šią vakciną kaip imunizacijos įrodymą, tarkime, Europos Sąjungoje, pripažįsta tik Vengrija, Slovakija, Kipras ir Graikija.

Dar vienas vengras, 23-ejų Danielis, atsidūrė panašioje situacijoje. Kaip RFE/RL pasakojo dabar Vokietijoje dirbantis vyriškis, jis balandį Vengrijoje buvo paskiepytas dviem „Sinopharm“ vakcinos dozėmis. Kaip ir kiti pašnekovai, su kuriais RFE/RL kalbėjosi apie skiepų pasirinkimus, jis medicininio privatumo sumetimais nutarė atskleisti tik savo vardą.

„Tada aš nusprendžiau skiepytis kiniška vakcina, kad galėčiau pasimatyti su senele“, – pasakoja Danielis. Tačiau, nutaręs skiepytis „Sinopharm“, jis negalėjo neatlikęs koronaviruso testo ir nepraleidęs reikalaujamo laiko karantine sugrįžti į Airiją, kur studijavo universitete.

Tad Danielis nusprendė pasiskiepyti trečiąkart – vienos dozės „Johnson & Johnson“ vakcina – Austrijoje, kur taip pat galėjo registruotis skiepui.

„Manęs tiesiog paklausė, ar aš per pastaruosius keturis mėnesius buvau skiepytas kokia nors vakcina. Atsakiau, kad nebuvau. Ir tai buvo tiesa“, – aiškino Danielis.

„Turistiniai vakcinų turai“

Netgi rusai, paskiepyti „Sputnik“ vakcina, keliauja į užsienį, kad galėtų pasiskiepyti Vakaruose pripažįstamomis vakcinomis.

Lapkritį Serbiją užplūdo šimtai rusų, norinčių pasiskiepyti „Pfizer“ vakcina. Jie pasinaudoja „turistiniais vakcinų turais“, kuriuos organizuoja šalies sostinėje Belgrade įsikūrusios kompanijos.

2021-ųjų pradžioje Vengrijos premjero Viktoro Orbano vakcinavimo strategija atrodė drąsi ir galbūt netgi toliaregiška. Jai nestigo išdidaus populizmo, būdingo V. Orbano įgyvendinamai politikai. Užuot laukusi, kol Europos vaistų agentūra patvirtins vakcinas, Vengrija tapo pirmąja Europos Sąjungos valstybe, įsigijusia „Sputnik“ ir „Sinopharm“ vakcinų. Šalis atsidūrė vakcinavimo proceso priekyje.

Aplenkdama Europos Komisiją, Vengrija sukaupė daugiau nei penkis milijonus kiniškos vakcinos dozių ir du milijonus rusiškos vakcinos dozių. Šalis taip pat pradėjo derybas su Rusija dėl „Sputnik“ vakcinos gaminimo pradžios.

Balandžio 26-ąją Vengrijos institucijos pranešė, kad kiekvienas 18 metų sulaukęs vengras gali registruotis „Sinopharm“ skiepui.

Palyginimui: tokiu pačiu metu Jungtinėje Karalystėje – kitoje anksti, lyginant su Europos kaimynėmis, skiepyti pradėjusioje šalyje – pirmajai vakcinos dozei registruotis galėjo tik 45-erių sulaukę žmonės.

Daugelis jaunų vengrų kvietimą skiepytis išgirdo: jie troško sugrįžti į socialinį gyvenimą – lankytis baruose, naktiniuose klubuose, mėgautis komandiniu sportu. Lyginant su vyresniais šalies gyventojais, jaunimas ne taip atsargiai vertino Rusijos ir Kinijos vakcinas. Dauguma vyresnių tautiečių skeptiškai žvelgė į medicininius preparatus iš komunistinių ar buvusių komunistinių valstybių.

Kaip rodo Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro informacija, lapkričio 11-osios duomenimis, 60,6 proc. visų Vengrijos gyventojų yra paskiepyti bent viena vakcinos doze, o 58,5 proc. visų gyventojų yra paskiepyti dviem dozėmis. Daugiau nei du milijonai iš šių dozių yra kiniškos vakcinos (17 proc.), o 1,8 milijono – rusiškos (14 proc.).

Visgi pasiskiepijusiems „Sputnik“ vakcina ir trokštantiems keliauti lengvų sprendimų, regis, nenusimato. Nepaisant to, kad peržiūra buvo pradėta dar kovą, Europos vaistų agentūra, kaip pranešama, sprendimo dėl „Sputnik“ patvirtinimo nepriims iki pirmojo 2022-ųjų ketvirčio.
Pasak žiniasklaidos pranešimų, patvirtinimo procesą apsunkina tai, kad Rusija nuolatos atidėlioja patikrinimus.

Paskiepytų „Sinopharm“ padėtis atrodo kiek viltingesnė. Nors Europos vaistų agentūra Kinijos vakcinos peržiūros proceso nepradėjo, tai, kad PSO šią vakciną įtraukė į nepaprastosios padėties naudojimo sąrašą, atvėrė daugiau galimybių.

Vis prieštaringiau vertinama praktika

„Sputnik“ vakcina pasiskiepijusiems ir keliauti norintiems žmonėms geriausias įmanomas variantas yra pamėginti rasti galimybę pasiskiepyti trečia kitos vakcinos doze. Tokia praktika Vengrijoje yra vertinama vis prieštaringiau.

26-erių Budapešto gyventojas Oliveris po dviejų „Sputnik“ vakcinos dozių norėjo pasiskiepyti „Johnson & Johnson“ vakcina, tačiau jo gydytojas tam nepritarė.

Pasak Vengrijos sveikatos apsaugos ministerijos, „Johnson & Johnson“ vakcina neturėtų būti skiepijami pacientai, kuriems jau teko „Sputnik“ arba „AstraZeneca“ vakcinų dozės. Ministerijos rekomendacijose teigiama, kad trečioji dozė tokiu atveju gali susilpninti esamą apsaugą, mat tiek „Johnson & Johnson“, tiek „Sputnik“, tiek „AstraZeneca“ yra vektorinės vakcinos, su kuriomis į žmogaus organizmą sušvirkščiama modifikuota viruso versija.

Kai kurie gydytojai griežtai laikosi šios Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos. „Paskiepytieji „Sputnik“ vakcina privalės laukti, kol Europos Sąjunga ir Rusija išspręs su vakcinacija susijusius neaiškumus“, – pažymi Budapešte dirbantis gydytojas Danielis Eorsi.

„Remiantis galiojančiais teisės aktais, pacientas turi teisę pasirinkti, kuria vakcina nori būti paskiepytas, jei tai neprieštarauja specialistų rekomendacijoms“, – aiškina D. Eorsi. Na, o Sveikatos apsaugos ministerija maišyti vakcinų nerekomenduoja, priduria gydytojas.

Vengrijos sveikatos apsaugos ministerija į RFE/RL klausimus apie vakcinaciją neatsakė.

Tačiau minėtasis Oliveris iš Budapešto nepaprastai troško keliauti į Maltą. Todėl, nepaisydamas Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų, jis susirado kitą vakcinacijos centrą, kuriame buvo galimybė pasiskiepyti „Johnson & Johnson“ vakcina. „Prieš skiepą gydytojas mane informavo, kad apsauga taps silpnesnė“, – pasakoja Oliveris.

Taisykles apeina netgi aukšto rango vyriausybės pareigūnai. HVG, pagrindinis Vengrijos savaitraštis, apžvelgiantis politikos ir ekonomikos aktualijas, pranešė, kad Gergely Gulyasas, premjero kanceliarijos vadovas, pasikonsultavo su keliais gydytojais ir nusprendė skiepytis „Johnson & Johnson“ vakcina, nors prieš tai buvo paskiepytas dviem „Sputnik“ dozėmis.

Skirtingų medicininių praktikų taikymas Vengrijoje iliustruoja gerokai platesnio masto pasaulinę diskusiją dėl trečiosios skirtingų gamintojų vakcinos dozės veiksmingumo.

„Kadangi nėra aukštos kokybės klinikinių tyrimų, Vengrijos rekomendacijos dėl [skirtingų] vakcinų maišymo negalima patikrinti arba paneigti“, – RFE/RL aiškino vakcinų patvirtinimo ekspertas Szabolcsas Dobsonas. Jis pridūrė, kad dabar yra tam tikrų įrodymų, patvirtinančių, jog vektorinės vakcinos gali būti derinamos tarpusavyje.

Nors kai kurie tyrimai parodė, kad vakcinų derinimas gali būti veiksmingas, o vektorinių vakcinų atveju – netgi sustiprinti asmens imuninį atsaką, ekspertai tvirtina, jog vis dar nesurinkta pakankamai įtikinamų duomenų.

„Manau, kad išlošiau daug laiko“, – svarsto Danielis. Po to, kai Austrijoje jis buvo paskiepytas „Johnson & Johnson“ vakcina, prabėgo keli mėnesiai. „Jaučiausi laisvesnis, nes žinojau, kad esu apsaugotas. Mano šeima taip pat žinojo, kad esu apsaugotas. Nekeisčiau nieko“, – tikina Danielis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės