„Deja, taip – dėl omikron tenka hospitalizuoti žmones ir, deja, patvirtinta, kad mažiausiai vienas pacientas mirė nuo omikron atmainos. Taigi, manau, turime atmesti mintį, kad tai – švelnesnė viruso atmaina, ir pripažinti, kad ji sparčiai plinta tarp gyventojų. Tinkamiausias galimas sprendimas – visiems skiepytis stiprinamąja [doze]“, – kalbėdamas prie vakcinavimo klinikos Londono Padingtono rajone sakė B. Johnsonas.

Prieš tai visame pasaulyje nebuvo paskelbta apie nei vieną mirties nuo omikron atvejį.


Pirmadienį Britanija pranešė, kad omikron atmaina plinta fenomenaliu greičiu, ja užsikrėtusieji sudaro apie 40 proc. Londono infekcijų, todėl žmonėms rekomenduojama gauti trečią stiprinamąją vakcinos dozę, nes dvi vakcinos gali būti nepakankama apsauga.

Kaip teigia britų sveikatos apsaugos srities pareigūnai, jei nebus imtasi priemonių, gruodžio pabaigoje omikron atmaina gali būti užsikrėtę milijonas žmonių.


„Ji [atmaina] plinta fenomenaliu greičiu, to dar nematėme, kas dvi–tris dienas užsikrėtusiųjų dvigubai daugėja“, – sakė sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Sajidas Javidas „Sky News“.

„Tai reiškia, kad gresia didžiulė infekcijų banga, kad ir vėl laukia lenktynės tarp vakcinos ir viruso“, – pridūrė jis.

B. Johnsonas sekmadienį perspėjo apie gresiančią COVID-19 omikron atmainos „didžiulę bangą“ ir vienu mėnesiu paankstino tikslą vyresniems nei 18 metų asmenims gauti stiprinamąją vakcinos dozę – iki gruodžio pabaigos vietoj sausio.

„Niekas neturėtų abejoti: artėja didžiulė omikron banga“, – sakė jis per televiziją transliuotame kreipimesi po to, kai patarėjai medicinos klausimais padidino COVID-19 pavojaus lygį dėl „sparčiai didėjančio“ užsikrėtimų šia atmaina skaičiaus.

B. Johnsonas, patiriantis spaudimą dėl teiginių, kad jis ir jo darbuotojai per praėjusias Kalėdas nesilaikė COVID-19 apribojimų, pavadino mutacijos plitimą „kritiška padėtimi“, nes omikron atvejų skaičius ėmė dvigubėti kas dvi-tris dienas.

„Iš karčios patirties žinome, kaip vystosi šios eksponentinės kreivės“, – pridūrė jis.

Penkių pakopų COVID-19 pavojaus lygis padidintas nuo trijų iki keturių po to, kai sekmadienį buvo užregistruoti dar 1 239 šios atmainos atvejai.

Iš viso JK užregistruota 3 137 omikron atvejai, t. y. 65 proc. daugiau nei šeštadienį (1 898 atvejai).

JK birželį pradėjo švelninti koronaviruso apribojimus, o pavojaus lygis buvo trečiasis, t. y. epidemija yra visuotinė.

Ketvirtas lygis reiškia, kad „ligos plitimas yra didelis, o spaudimas sveikatos priežiūros tarnyboms yra plačiai paplitęs ir reikšmingas arba didėjantis“.

Vyriausieji šalies medicinos pareigūnai teigė, kad trečias skiepas yra gyvybiškai svarbus, kadangi vakcinų apsauga nuo omikron mažesnė, o abi vakcinos, naudojamos trečiam skiepui – „Pfizer“ ir „Moderna“ – padidino imuninį atsaką ir pasižymėjo „geru veiksmingumu“.

JK – viena iš labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusių šalių, kurioje mirė daugiau kaip 146 tūkst. žmonių – praėjusių metų gruodį pradėjo masinio skiepijimo kampaniją.

Tačiau užsikrėtimų skaičius atkakliai nemažėja – apie 50 tūkst. teigiamų testų per dieną. Londone omikron jau sudaro apie trečdalį visų COVID-19 atvejų.

PSO: omikron plinta greičiau ir silpnina vakcinų teikiamą apsaugą

Koronaviruso omikron variantas yra labiau užkrečiamas nei delta atmaina bei sumažina vakcinų veiksmingumą, tačiau, remiantis ankstyvaisiais duomenimis, sukelia ne tokius sunkius simptomus, sekmadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Delta atmainai, pirmą kartą aptiktai kiek anksčiau šiais metais Indijoje, dabar tenka didžioji dalis koronaviruso atvejų pasaulyje.

Visgi Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) patiktas omikron variantas, turintis didelį skaičių mutacijų, praėjusį mėnesį paskatino viso pasaulio šalis įvesti kelionių iš Pietų Afrikos šalių draudimus bei atnaujinti vidaus apribojimus, siekiant sulėtinti viruso atmainos plitimą.

PSO nurodė, kad iki gruodžio 9 dienos omikron išplito į 63 šalis. Greitesnis atmainos plitimas pastebėtas ir PAR, kur delta atmaina yra mažiau paplitusi, ir Didžiojoje Britanijoje, kur delta yra dominuojantis variantas.

Visgi organizacija pabrėžė, kad duomenų trūkumas reiškia, jog neįmanoma nustatyti, ar omikron greitai plinta dėl to, kad variantas geba geriau išvengti imuninio atsako, ar kad juo lengviau užsikrečiama, o galbūt tai yra abiejų šių veiksnių derinys.

Ankstyvieji duomenys rodo, kad omikron sumažina vakcinos teikiamos apsaugos nuo užsikrėtimo koronavirusu ir jo perdavimo veiksmingumą“, – rašoma PSO pranešime.

„Atsižvelgiant į iki šiol surinktus duomenis, tikėtina, kad omikron aplenks delta atmainą tais atvejais, kai būna nežinomas užsikrėtimo šaltinis“, – pridūrė organizacija.

Omikron variantas iki šiol sukeldavo „lengvą“ ligos formą arba besimptomius atvejus, tačiau, PSO teigimu, duomenų dar nepakanka klinikiniam vaizdui susidaryti.

PAR apie omikron informavo PSO lapkričio 24 dieną.

Vakcinos nuo koronaviruso kūrėjos „Pfizer“ ir „BioNTech“ praėjusią savaitę teigė, kad trys jų vakcinos dozės suteikia veiksmingą apsaugą nuo omikron varianto.

Šalys, turinčios pakankamai vakcinų, pavyzdžiui, Didžioji Britanija ir Prancūzija, paragino savo gyventojus pasiskiepyti trečiąja, stiprinamąja vakcinų doze.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)