Dviejų dienų trukmės turtingiausių pasaulio valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimas Anglijoje šiaurės vakaruose esančiame Liverpulyje yra paskutinis tiesioginis susitikimas per metus trunkantį Didžiosios Britanijos pirmininkavimą G-7. Paskui estefetė bus perduota Vokietijai.

Rusijos kariuomenės telkimas Ukrainos pasienyje yra vienas svarbiausių darbotvarkės klausimų, kaip ir diskusijos dėl konfrontacijos su Kinija, Irano branduolinių ambicijų ribojimo ir krizės kariuomenės valdomame Mianmare sprendimo.

„Turime tvirtai susivienyti ir priešintis agresoriams, siekiantiems suvaržyti laisvės ir demokratijos ribas“, – formaliai pradėdama derybas sakė L. Truss, nors konkrečių šalių nepaminėjo.

„Kad tai padarytume, turime būti visiškai vieningi. Turime plėsti savo ekonominę ir saugumo poziciją visame pasaulyje“, – pridūrė sekretorė.

L. Truss penktadienį viršūnių susitikimo kuluaruose surengė derybas su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu) ir naująja Vokietijos užsienio reikalų ministre Annalena Baerbock (Analena Bėrbok).

Kitą savaitę A. Blinkenas išskrenda į Pietryčių Aziją vizito, kurio tikslas – pabrėžti regiono svarbą Vašingtono strategiškoms pastangoms pasipriešinti regione vis ryžtingesnei Kinijai.

Sekmadienį Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) ministrai pirmą kartą prisijungs prie G-7 viršūnių susitikimo. Jie sudalyvaus sesijoje, skirtoje plataus masto deryboms tokiais klausimais kaip vakcinacija nuo COVID-19, finansai ir lyčių lygybė.

Dalyvaus ir Pietų Korėja, Australija, Pietų Afrika ir Indija – šias valstybes JK pakvietė kaip „svečius“. Daugelis pakviestųjų prisijungs prie renginio vaizdo ryšiu, atsižvelgiant į koronaviruso pandemiją ir nerimą dėl naujos omikron atmainos.

Prieš susitikimą L. Truss pareiškė, jog norėtų glaudesnių G-7 šalių ryšių prekybos, investicijų, technologijų ir saugumo srityse, „kad galėtume ginti ir plėtoti laisvę bei demokratiją visame pasaulyje“.

„Ateinančiomis dienomis sieksiu, kad šis klausimas būtų sprendžiamas“, – pridūrė britų diplomatijos vadovė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)