Per maždaug 11 minučių truksiantį skrydį raketa startuos iš bendrovės bazės Teksase ir pakils kiek aukščiau tarptautiniu mastu pripažįstamos kosmoso ribos 100 km aukštyje.

Skrydžio dalyviai per kelias nesvarumo minutes galės atsisegti apsauginius diržus ir mėgautis neįprastais įspūdžiais, kol erdvėlaivis iškleis parašiutus ir lėtai nusileis dykumoje.

Skrydis anksčiau buvo atidėtas dėl smarkių vėjų, bet dabar planuojama, kad raketa startuos 8 val. 45 min. vietos (16 val. 45 min. Lietuvos) laiku.

Laura Shepard Churchley (Lora Šepard Čerčli), kurios tėvas Alanas Shepardas (Alanas Šepardas) 1961 metais tapo pirmuoju į kosmosą pakilusiu amerikiečiu, bus „Blue Origin“ skrydžio garbės viešnia.

Bendrovės suborbitinė raketa „New Shepard“ yra pavadinta šio JAV kosmoso pionieriaus garbei.

Kitas svečias bus amerikietiško futbolo žvaigždė ir vienas iš televizijos laidos „Good Morning America“ vedėjų Michaelas Strahanas (Maiklas Streihanas). Erdvėlaiviu taip pat skris keturi bilietus įsigiję kosmoso turistai: kosmoso pramonės vadybininkas ir filantropas Dylanas Tayloras (Dilanas Teiloras), investuotojas Evanas Dickas (Evanas Dikas), konsultacinės bendrovės „Bess Ventures“ įkūrėjas Lane'as Bessas (Leinas Besas) ir jo sūnus Cameronas Bessas (Kameronas Besas). Lane'as ir Cameronas Bessai taps pirmąja į kosmosą pakilusia tėvo ir vaiko pora.

„Blue Origin“ neatskleidė, kiek buvo sumokėta už bilietus šiam skrydžiui.

„Man išties smagu sakyti, kad originali Shepard skris „New Shepard“, – vaizdo įraše kalbėjo L. Shepard Churchley, vadovaujanti fondui, populiarinančiam mokslo pasiekimus ir renkančiam lėšas studentų stipendijoms.

Labai didžiuojuosi savo tėvo palikimu“, – pridūrė ji.

1961 metų gegužės 5 dieną Alanas Shepardas (Alanas Šepardas) atliko 15 minučių suborbitinį skrydį. Pirmuoju į kosmosą pakilusiu žmogumi tų pačių metų balandžio 12 dieną tapo Sovietų Sąjungos kosmonautas Jurijus Gagarinas, erdvėlaiviu „Vostok“ vieną kartą apskriejęs Žemės rutulį.

A. Shepardas, miręs 1998 metais, taip pat tapo 5-uoju iš 12 žmonių, iki šiol žengusių ant Mėnulio paviršiaus.

Per ankstesniu „Blue Origin“ skrydžius į kosmosą pakilo pats bendrovės įkūrėjas J. Bezosas, taip pat mokslinės fantastikos „Žvaigždžių kelias“ (Star Trek) aktorius ir mokslo populiarintojas Williamas Shatneris (Viljamas Šatneris).

J. Bezosas, kapitalą susikrovęs iš elektroninės prekybos milžinės „Amazon“, sakė įsivaizduojąs, kad ateityje žmonija pasklis po visą Saulės sistemą, gyvens ir dirbs milžiniškose kosmoso kolonijose, kuriose bus dirbtinai palaikoma gravitacija.

Anot jo, tikėtina, kad kada nors Žemė virs tik turistinių kelionių vieta, panaši į dabartinius nacionalinius parkus.

2021 metai buvo itin svarbūs kosmoso turizmo sektoriui. Britų milijardierius Richardas Bransonas (Ričardas Bransonas) liepos 11-ąją aplenkė J. Bezosą, kartu su trimis bendrakeleiviais ir dviem pilotais savo bendrovės „Virgin Galactic“ sukurtu erdvėlaiviu „VSS Unity“ kirtę Karmano liniją, JAV pripažintą kosmoso ribą, pasiekdami 86 kilometrų aukštį. Tuo metu Elono Musko (Ilono Masko) bendrovė „SpaceX“ rugsėjį išsiuntė keturis privačius asmenis į trijų dienų orbitinę misiją – gerokai ambicingesnę, bet, tikėtina, ir gerokai brangesnę.

Šiam sektoriui plėtojantis JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) penktadienį paskelbė, kad nebeteiks komerciniams kosmoso turistams astronautų ženklelių, nors savo tinklalapyje pripažins juos kaip kosmose pabuvojusius žmones.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)