„Neatmetu referendumo dėl viso Donbaso. Ir šiuo atveju esmė ne statusas... Tai [referendumas] gali būti dėl Donbaso, dėl Krymo“, – televizijai „1+1“ sakė V. Zelenskis, atsakydamas į klausimą, ar prezidentas norėtų paklausti Ukrainos žmonių nuomonės dėl „okupuotų teritorijų“ statuso.

Po 2014 metais Kijeve įvykusios Maidano revoliucijos, per kurią buvo nuverstas Kremliui palankus režimas ir į valdžią atėjo provakarietiška vyriausybė, Rusija užėmė Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir vėliau jį aneksavo po prieštaringai vertinamo referendumo, surengto faktinės okupacijos sąlygomis.

Tais pačiais metais Ukrainos rytuose įsiplieskė kautynės su Maskvos palaikomais separatistais. Iki šiol besitęsiantis konfliktas jau nusinešė daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija sutelkė prie sienos su Ukraina apie 100 tūkst. karių. Šie manevrai sukėlė didelį nerimą Vakarų šalims, kad Maskva galbūt planuoja įsiveržti į kaimyninę šalį.

V. Zelenskis penktadienį sakė, kad taip pat galėtų būti surengtas referendumas dėl karo Rytų Ukrainoje užbaigimo.

„Tai [referendumas] gali būti ir dėl viso karo užbaigimo. Gali nutikti, kad kas nors, kokia nors šalis siūlys mums vienokias ar kitokias sąlygas. Taip gali būti. Šiandien to aiškiai nėra, – kalbėjo prezidentas. – Tačiau jeigu iškils koks nors sudėtingas iššūkis, be abejo, tarsiuosi su mūsų visuomene.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)