Kaip teigiama penktadienį paskelbtame Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūros pranešime, jeigu koronaviruso omikron atmaina toliau plis tokiu greičiu, kaip dabar, tai iki metų pabaigos šalyje bus užfiksuota apie 1 mln. infekcijos atvejų.

„Apskaičiavimai rodo, kad, išlikus dabartinei tendencijai, iki gruodžio pabaigos Jungtinėje Karalystėje bus nustatyta daugiau kaip 1 mln. užsikrėtimo omikron atmaina atvejų“, – sakoma pranešime.

Pasak agentūros atstovų, kovą su omikron atmaina apsunkina tai, kad šalyje aktyviai naudojamos „Pfizer“ ir „AstraZeneca“ vakcinos užtikrina „kur kas žemesnio lygio“ apsaugą nuo naujos atmainos palyginti su delta atmaina.

Iki šiol Didžiojoje Britanijoje nustatyti 1 265 užsikrėtimo omikron atmaina atvejai, iš kurių 448 užfiksuoti pastarąją parą. Bet ketvirtadienį JK sveikatos apsaugos ministras Sajidas Javidas pareiškė, kad iš tikrųjų šis rodiklis jau gali siekti 10 tūkst.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) lapkričio 26 d. paženklino Afrikos pietuose aptiktą koronaviruso atmainą В.1.1.529 graikų abėcėlės raide omikron. Pasak PSO atstovų, ši koronaviruso atmaina turi daug mutacijų, kai kurios iš jų kelia susirūpinimą.