V. Orbano vyriausybės teisingumo ministrė anksčiau šiais metais kreipėsi į teismą su prašymu peržiūrėti Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) nutartį, kad Budapeštas pažeidė ES teisę, leisdamas policijai išstumti prieglobsčio prašytojus per sieną į Serbijos teritoriją.

Skundas „negali būti ESTT sprendimo peržiūrėjimo dalykas“, taip pat negali paskatinti „ES teisės viršenybės nagrinėjimo“, nurodė teismas.

Tačiau teismas pridūrė, kad bendros Briuselio ir Vengrijos jurisdikcijos srityse Budapeštas turi teisę „užtikrinti bendro kompetencijų taikymo veiksmingumą“.

Praėjusį mėnesį per vizitą Budapešte ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas sakė, kad ESTT nutarties apskundimas yra „nepriimtinas“.

Budapeštas žengė šį žingsnį Lenkijos Konstituciniam Tribunolui paskelbus nutartį, ginčijančią ES teisės viršenybę.

Spalį V. Orbanas pasirašė Lenkiją palaikančią vyriausybės rezoliuciją, raginančią ES institucijas gerbti 27 Bendrijos valstybių narių suverenitetą.

„ES teisės viršenybė turėtų būti taikoma tik ES kompetencijos srityse, ir tokia sistema apibrėžta ES steigimo sutartyse“, – nurodė Konstitucinis Teismas.

Anot teismo, nacionalinės teisėsaugos institucijos, konkrečiai konstituciniai teismai ir tribunolai, turi teisę nagrinėti ES kompetencijos taikymo apimtį ir ribas.

Budapeštas, kaip ir Varšuva, yra įsivėlęs į ginčą su Briuseliu dėl teisės aktų, nukreiptų prieš LGBT žmones, nepriklausomą žiniasklaidą ir pilietinę visuomenę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją