Tokio sprendimo priežastys nežinomos. Tačiau šalys iš gerų santykių su Kinija paprastai tikisi ekonominės naudos. Be to, Pekinas dažnai daro didelį spaudimą Taivano diplomatiniams sąjungininkams.

Po Nikaragvos ir Kinijos delegacijų pokalbių Rytų Kinijos Tiandzino uostamiestyje abi šalys, pasirašydamos komunikatą, užmezgė naujus santykius. Taivanas pareiškė esąs „sukrėstas“.

Užsienio reikalų ministerija Taipėjuje pranešė, kad iš Managvos atšauks savo diplomatinį personalą. „Apgailestaujame, kad prezidento Danielio Ortegos vyriausybė ignoruoja ilgą draugystę tarp Taivano ir Nikaragvos tautų“, – sakoma pranešime.

Pasaulyje liko tik 14 šalių, diplomatiškai pripažįstančių Taivaną. Tai pirmiausiai mažos Ramiojo vandenyno valstybės, Karibų salos, šalys Centrinėje Amerikoje ir Vatikanas. Vadovaudamasi savo „Vienos Kinijos“ doktrina, komunistinė vadovybė Pekine neleidžia šalims palaikyti santykių su Taivanu.

Pekinas laiko Taivaną savo dalimi ir visomis priemonėmis mėgina jį izoliuoti tarptautiniu mastu. Tuo tarpu 23 mln. taivaniečių jau seniai laiko save nepriklausomais.

Kinija dešimtmečius ragina Taivano diplomatinius sąjungininkus pereiti jos pusėn. Lotynų Amerikoje pastaraisiais metais taip padarė trys valstybės – Panama, Salvadoras ir Dominikos Respublika.

Ketvirtadienį D. Ortegos administracija paskelbė, kad Nikaragva paseks šių šalių pavyzdžiu.

„Kinijos Liaudies Respublika yra vienintelė teisėta vyriausybė, atstovaujanti visai Kinijai, o Taivanas yra neatsiejama Kinijos teritorijos dalis“, – sakė užsienio reikalų ministras Denisas Moncada.

D. Ortegos sūnus Laureano Facundo Ortega Murillo vadovavo Nikaragvos pareigūnų delegacijai, penktadienį Kinijos Tiandzino mieste pasirašiusiai bendrą komunikatą dėl ryšių užmezgimo.

„Tai teisingas pasirinkimas, atitinkantis platesnes tendencijas ir žmonių siekius. Kinija tai labai giria“, – paskelbė kinų Užsienio reikalų ministerija.

Taivanas išreiškė „nuoširdų skausmą ir apgailestavimą“, bet taip pat pažadėjo toliau kurti aljansus.

Prezidentė Tsai Ing-wen atmetė Nikaragvos sprendimą. „Kuo didesnę tarptautinę paramą turime, tuo didesnis bus autoritarinių [valstybių] stovyklos spaudimas“, – žurnalistams sakė ji.

Reaguodamos į Nikaragvos žingsnį Jungtinės Valstijos paragino „visas šalis, kurios vertina demokratines institucijas, plėsti bendradarbiavimą su Taivanu“.

Kinija šią salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga. Ji uoliai stengiasi izoliuoti Taivaną tarptautinėje arenoje ir tūžta dėl bet kokių mėginimų traktuoti salą kaip nepriklausomą valstybę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)