Pareiškime sakoma, kad prezidento Danielio Ortegos žingsnis „negali atspindėti Nikaragvos žmonių valios“, nes neseniai šioje Centrinės Amerikos šalyje įvykę prezidento rinkimai buvo „apgaulė“.

„Tai atima iš Nikaragvos žmonių tvirtą demokratinio ir ekonominio augimo partnerį“, – sakoma Valstybės departamento pranešime.

Nikaragvos sprendimas nutraukti diplomatinius santykius su Taivanu palieka salą tik su 14 diplomatinių sąjungininkų, tačiau Taibėjus stiprina ryšius su daugeliu neoficialių draugų Vakaruose, įskaitant JAV.

Įtampa tarp Pekino ir Vašingtono smarkiai išaugo dėl autonominio, demokratiškai valdomo Taivano likimo.

Kinija šią salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga. Ji uoliai stengiasi izoliuoti Taivaną tarptautinėje arenoje ir tūžta dėl bet kokių mėginimų traktuoti salą kaip nepriklausomą valstybę.

Tuo pat metu Jungtinės Valstijos pasmerkė lapkritį vykusius Nikaragvos rinkimus, per kuriuos ilgametis lyderis D. Ortega buvo perrinktas, kaip neteisėtus. Praėjusį mėnesį JAV dėl to paskelbė sankcijas Nikaragvos federalinei prokuratūrai ir devyniems pareigūnams.

Per kelis mėnesius iki lapkričio 7-osios rinkimų Nikaragvos valdžia sulaikė beveik 40 opozicijos veikėjų, tarp jų septynis pretendentus į prezidento postą, faktiškai užtikrindama pergalę D. Ortegai ir jo žmonai viceprezidentei Rosario Murillo.

„Ortegos ir Murillo režimas paskelbė nutraukęs diplomatinius santykius ir oficialius ryšius su Taivanu, tačiau lapkričio 7 dieną įvykę fiktyvūs rinkimai nesuteikė jam mandato pašalinti Nikaragvą iš Amerikos demokratijų šeimos“, – sakoma Valstybės departamento ketvirtadienio pareiškime.

„Raginame visas šalis, kurios vertina demokratines institucijas, skaidrumą, teisinę valstybę ir savo piliečių ekonominės gerovės skatinimą, plėsti ryšius su Taivanu“, – priduriama jame.

Kinija ištisus dešimtmečius sėkmingai skatino Taivano diplomatinius sąjungininkus nutraukti diplomatinius ryšius su sala ir užmegzti santykius su Pekinu, įskaitant tris kitas Lotynų Amerikos šalis, padariusias tai pastaraisiais metais: Panamą, Salvadorą ir Dominikos Respubliką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)