Apie pakeitimus, kurie iki šių metų pabaigos laukia maždaug 2,5 tūkst. karo nuniokotoje šalyje esančių amerikiečių karių misijos, pirmas dar liepą pranešė JAV prezidentas Joe Bidenas, priimdamas Irako premjerą Mustafą al Kadhemi.

Irakiečių vyriausybė yra spaudžiama įtakingų proiranietiškų politinių jėgų, turinčių ginkluotus sparnus ir primygtinai reikalaujančių, kad visi JAV kariai paliktų šalį.

„Oficialiai skelbiame apie koalicijos pajėgų kovinės misijos pabaigą“, – tviteryje parašė Q. al Aaraji.

„Santykiai su tarptautine koalicija tęsiami [irakiečių pajėgų] mokymo, konsultavimo ir pajėgumų stiprinimo srityse“, – pridūrė jis.

Tokius pareiškimus Q. al Aaraji padarė po po koalicijos ir Irako saugumo pajėgų Jungtinių operacijų vadų susitikimo.

Faktiškai Irake liks dislokuoti maždaug 2,5 tūkst. JAV ir dar tūkstantis kitų koalicijos karių. Nuo 2020 metų vidurio jie atlieka patarėjų ir instruktorių vaidmenį.

2014 metais IS buvo įkūrusi vadinamąjį kalifatą Sirijos ir Irako teritorijose.

Grupuotė buvo įveikta Irake 2017-aisiais po virtinės irakiečių pajėgų puolimų. Jas rėmė koalicija iš daugiau kaip 80 šalių, įskaitant Jungtinę Karalystę, Prancūziją ir kelias arabų valstybes.

Nors tų metų gruodį Bagdadas paskelbė pergalę prieš IS džihadistus, jų likučiai tebevykdo išpuolius prieš saugumo pajėgas ir civilius gyventojus. Pastarosiomis savaitėmis ekstremistai nužudė kelis kurdų kovotojus Irako šiaurėje.

Irako Vidaus reikalų ministerijos atstovas generolas Saadas Maanas spaudos konferencijoje taip pat sakė, kad „koalicija iki metų pabaigos bus visiškai užbaigusi perėjimą prie nekovinės misijos“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją