„Rusijai buvo pasiųstas griežtas signalas, kad naujas išpuolis prieš Ukrainos teritorinį vientisumą turėtų strateginių ir didžiulių padarinių“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime po šią savaitę vykusių Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Jungtinės Karalystės ir JAV vadovų pokalbių telefonu.

Jame sakoma, kad vadinamasis Vakarų valstybių sąjungininkių penketas savo derybose „pareiškė nuostatą, kad Ukrainos suverenitetas turi būti gerbiamas“.

2014 metais Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, tačiau šio žingsnio tarptautinė bendruomenė niekada nepripažino. Tais pačiais metais promaskvietiški separatistai perėmė dviejų Ukrainos rytinių regionų kontrolę ir paskelbė nepripažintas separatistines valstybes.

Prancūzijos pareiškimas paskelbtas po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį perspėjo prezidentą Vladimirą Putiną dėl „stipraus“ Vakarų ekonominio atsako į bet kokį Rusijos išpuolį prieš Ukrainą, o Kremliaus vadovas pareikalavo garantijų, kad NATO aljansas laikysis atokiau nuo Rusijos.

Abu lyderiai antradienį kalbėjosi per vaizdo ryšį. Dvi valandas trukęs jų nuotolinis susitikimas laikomas svarbia galimybe sumažinti įtampą Rusijos ir Ukrainos pasienyje, kur Rusija yra dislokavusi iki 100 tūkst. karių ir kelia didelio karo Europoje pavojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)