A. Merkel, dėvinti apsauginę kaukę, sėdėjo automobilio gale, o kanceliarijos darbuotojai plojo darbą baigusiai lyderei, vadovavusiai Vokietijos vyriausybei keturias kadencijas iš eilės.

Angela Merkel

Merkel savo įpėdiniui O. Scholzui palinkėjo „laimingos rankos“ vadovaujant šaliai. Būti Vokietijos kancleriu yra „vienas gražiausių uždavinių“, sakė A. Merkel, trečiadienio popietę kanceliarijoje oficialiai perduodama pareigas. O. Scholzas per ceremoniją padėkojo A. Merkel už „pasitikėjimo kupiną“ bendradarbiavimą per praėjusius 16 metų.

„Iš savo patirties žinau, koks jaudinantis momentas yra būti išrinktai į šį postą“, – kalbėjo A. Merkel. „Jūs tikriausiai nutuokiate, koks tai įdomus, pasitenkinimą keliantis uždavinys, kartu ir daug pastangų reikalaujantis uždavinys. Tačiau jei jo imiesi su džiaugsmu, tai galbūt yra ir vienas gražiausių uždavinių – būti atsakingam už savo šalį“, – tęsė A. Merkel.

O. Scholzas savo ruožtu gyrė A. Merkel politinius nuopelnus. „Jūs pasiekėte didelių dalykų“, – pabrėžė jis, prisimindamas ir kartu įveiktas krizes, įskaitant 2008/2009 metų finansų krizę ir pabėgėlių krizę 2015-aisiais. Tai buvo „pasitikėjimu pagrįstas darbas, kuris rodo, kad esame stipri, veiksminga demokratija, kurioje tarp atsakingų demokratų vyrauja sutarimas“.

Vokietijos žemieji parlamento rūmai trečiadienį išrinko socialdemokratą Olafą Scholzą naujuoju šalies kancleriu.

O. Scholzas išrinktas 395 parlamentarų balsais, 303 įstatymų leidėjams balsavus „prieš“, o dar šešiems susilaikius. Tai buvo aiški dauguma, nors ir mažesnė už jo trijų partijų koalicijos turimų vietų skaičių (416). Tai nėra neįprasta 736 vietų žemuosiuose rūmuose renkant kanclerį, be to, kai kurie įstatymų leidėjai nedalyvavo dėl ligos.

Parlamento pirmininkei Baerbel Bas paklausus, ar jis sutinka su išrinkimu, O. Scholzas šypsodamasis linktelėjo. Tuomet parlamentarai jį pasveikino įteikdami gėlių.

O. Scholzas susilietė kumščiais su deputatais iš įvairių politinių partijų.

Vėliau prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris oficialiai paskyrė jį kancleriu, o dar vėliau trečiadienį O. Scholzas turi prisiekti parlamente.

A. Merkel, kuri nebėra parlamento narė, parlamento balsavimą stebėjo iš žiūrovų galerijos. Prasidedant sesijai įstatymų leidėjai buvusiai kanclerei plojo atsistoję.

O. Scholzas vadovaus pirmajai „šviesoforo“ koalicijai, sudarytai iš Socialdemokratų partijos (SPD), žaliųjų ir liberalios Laisvųjų demokratų partijos. „Šviesoforu“ ji pavadinta pagal partijų spalvas.

O. Scholzas yra pažadėjęs platų „perimamumą“ iš populiarios A. Merkel ir, tuo pačiu, žalesnę bei teisingesnę Vokietiją.

O. Scholzo, kuris buvo finansų ministras A. Merkel vyriausybėje, socialdemokratai laimėjo rugsėjo 26-osios rinkimus, nors dar metų pradžioje toks rezultatas atrodė neįsivaizduojamas, nes partiją tuo metu draskė nesutarimai, o parama jai buvo silpna.

Koalicinis susitarimas ketveriems metams, sudarytas praėjusio mėnesio pabaigoje, vadinamas „Išdrįsk siekti didesnės pažangos“, perfrazuojant 1969–1974 metais valdžiusio socialdemokratų kanclerio Willy Brandto 1969-ųjų istorinį šūkį „Išdrįsk siekti daugiau demokratijos“.

„Turime naujos pradžios Vokietijai progą“, – savaitgalį pasakė O. Scholzas savo partijai, 99 proc. balsų patvirtinusiai koalicijos susitarimą.

Koalicija sieks mažinti taršą anglies dvideginiu, pertvarkyti pasenusią skaitmeninę infrastruktūrą, modernizuoti pilietybės įstatymus, padidinti minimalų darbo užmokestį ir legalizuoti Vokietijoje marihuaną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją