Tie būgštavimai, deja, pasitvirtino, – teigia Frankfurto virusologijos instituto direktorė, profesorė Sandra Ciesek, trečiadienį „Twitter“ paskyroje paskelbusi pirmuosius tyrimų rezultatus.


Palyginus su dabar Vokietijoje dominuojančiu delta variantu, omikron atmaina drastiškai sumažina vakcinų išprovokuotų antikūnų poveikį. Asmenys, du kartus skiepyti „Biontech“, du kartus „Moderna“ arba „Astrazeneca“ ir „Biontech“, po šešių mėnesių nebeturi jokios antikūnų apsaugos prieš naująjį variantą.

„Neutralizavimas yra nulinis“, – daro išvadą S. Ciesek.

Nuo naujojo varianto geriau apsaugoti yra tie, kurie buvo paskiepyti du kartus „Biontech“ ir papildomai gavę stiprinančiąją dozę. Pasak S. Ciesek, praėjus trims mėnesiams po stiprinančios vakcinacijos, ji neutralizuoja mažiausiai 25 procentus omikron atmainos viruso. Delta atmainos atveju trečioji dozė koronavirusą neutralizavo 95 proc.

Sandra Ciesek

„Tyrimų duomenys patvirtina, kad prasminga yra kurti vakciną, pritaikytą naujajam koronaviruso variantui“, – tęsia S. Ciesek.

Tačiau dabar jos paskelbti duomenys nieko nesako apie tai, ar turimi skiepai ir toliau apsaugo nuo sunkios ligos eigos.

Norint tai išsiaiškinti, būtina ištirti ne tik antikūnus, bet ir kitus imuninei sistemai svarbius veiksnius, tarkime, taip vadinamas T ląsteles, kurios organizme padeda atpažinti įsibrovusį virusą, suranda ir sunaikina juo užkrėstas ląsteles.

Apie virusologės S. Ciesek tyrimus trečiadienio ryte informavo įvairūs Vokietijos leidinių internetiniai puslapiai. Šie duomenys dar nepatvirtinti jos kolegų ir nepaskelbti moksliniuose žurnaluose.

Christianas Drostenas: nenoriu būti pesimistas

Kol kas tik profesorius Christianas Drostenas pakomentavo naujus tyrimų duomenis „Twitter“ paskyroje.

„Dabar mes turime tris grupes, kurių serumo neutralizavimo aktyvumas visiškai imunizuotiems asmenims sumažėja maždaug 40 kartų“, – rašė jis.

„Tai neatrodo gera perspektyva dvigubai vakcinuotiesiems“, – daro išvadą virusologas. Pasak jo, būtina trečioji dozė.

Christianas Drostenas

Kalbėdamas apie omikron atmainą savo NDR tinklalaidėje „Coronavirus Update“, Ch. Drostenas teigė, esą Vokietija dėl jos patirsianti „milžiniškų problemų“.

Virusologas taip pat prislopino viltis, kad koronaviruso pandemija galėtų baigtis pavasarį. Jo manymu, omikron problema gali tęstis iki vasaros. Nepaisant vasaros pradžios, augimo tempai Pietų Afrikoje, kur B.1.1.529 variantas buvo aptiktas pirmą kartą, yra aukšti.

Vokietijoje Ch. Drostenui kol kas žinomi apie 25–30 omikrono atvejų. Tačiau tai nėra galutinis skaičius, jis sparčiai didės, – įsitikinęs virusologas.

Ch. Drostenas sakėsi nenorįs būti pesimistas – „piešti velnio ant sienos“. Vis dėlto jis mano, kad dėl viruso mutacijų reikia būti itin atsargiems, kadangi omikron atmaina pasižymi „kvailiausiu savybių deriniu“: padidėjusiu gebėjimu apeiti imunitetą ir geresne kondicija, – šis variantas sėkmingiau pasprunka nuo vakcinuotų ir pasveikusių žmonių antikūnų ir yra labiau užkrečiamas.

Ch. Drostenas pakartotinai ragino pašalinti gyventojų skiepijimo spragas. Drauge jis pastebėjo, kad omikron veikiausiai privers atitinkamai modifikuoti esamas vakcinas.

„Biontech“ įkūrėjas Uguras Sahinas taip pat neatmetė, kad omikron atmaina gali sukelti daugiau infekcijų visiškai paskiepytiems žmonėms.

Vis dėl to jis linkęs manyti, kad dabartiniai skiepai ir toliau apsaugojo nuo sunkių ligų. „Mūsų žinutė – nepanikuokite, planas išlieka tas pats. Paspartinkite trečiąją dozę“.

„BioNTech“: paskiepytieji trimis vakcinos dozėmis – veiksmingai apsaugoti

Trečiadienį bendrovės „BioNTech“ ir „Pfizer“ pranešė, kad jų sukurta vakcina nuo pandeminio koronaviruso, sukurta bendrovių „BioNTech“ ir „Pfizer“, „vis dar veiksmingai“ apsaugo nuo naujosios omikron atmainos trimis preparato dozėmis paskiepytus žmones.

Tačiau šios vakcinos dviejų dozių suteikiama apsauga gali būti nepakankamai veiksminga omikron atžvilgiu, perspėjo bendrovės.

Omikron atmaina sukėlė nerimą visame pasaulyje, randantis duomenų, kad ši padermė gali plisti sparčiau nei ankstesnės. Bet to, ji pasižymi daugeliu mutacijų, potencialiai suteikiančių galimybių apeiti dabar naudojamų vakcinų suteikiamą imuninę apsaugą. Visgi kol kas neužfiksuota ne vieno omikron varianto koronavirusu užsikrėtusio žmogaus mirties atvejo.

Trečiadienį paskelbusios preliminarius tyrimų rezultatus „Pfizer“ ir „BioNTech“ nurodė, kad jų sukurta vakcina „vis dar veiksmingai apsaugo nuo COVID-19“, įskaitant sukeltą omikron atmainos koronaviruso, jeigu žmonės yra paskiepyti šio preparato trimis dozėmis.

Visgi bendrovės perspėjo, kad „omikron variantas tikriausiai nepakankamai neutralizuojamas po dviejų dozių“.

Remiantis ankstyvaisiais laboratoriniais tyrimais, naudojant vakcinuotų žmonių kraujo serumą, nustatyta, kad asmenų, gavusių trečią, stiprinamąją vakcinos dozę, nuo omikron atmainos viruso apsaugančių antikūnų yra maždaug tiek pat, kiek susidaro nuo kitų variantų apsaugančių antikūnų žmonėms, gavusiems dvi vakcinos dozes.

Tuo metu žmonių, gavusių dvi dabartinės „Pfizer/BioNTech“ vakcinos dozes, kraujyje omikron neutralizuojančių antikūnų buvo 25 kartus mažiau negu antikūnų, veikiančių ankstesnes viruso atmainas.

Visgi bendrovės pridūrė, kad kita imuninio atsako dalis, priklausoma nuo vadinamųjų T ląstelių, tebėra veiksminga naujojo varianto atžvilgiu.

„Paskiepyti asmenys gali tebebūti apsaugoti nuo sunkios formos ligos“, – rašo bendrovės.

Tyrimo rezultatai nebuvo recenzuoti kitų šios srities ekspertų.

Vokietijoje įsikūrusios „BioNTech“ kuriama vakcina, specialiai pritaikyta apsaugoti nuo naujosios viruso padermės, bus prieinama „iki kovo“, pridūrė bendrovės.

„Nors dvi vakcinos dozės galbūt vis dar suteikia apsaugą nuo sunkios ligos, sukeliamos omikron atmainos, iš šių preliminarių duomenų aišku, kad apsauga pagerinama mūsų vakcinos trečiosios dozės“, – sakoma „Pfizer“ generalinio direktoriaus Alberto Bourlos pranešime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės