Apie naujas sankcijas paskelbta rengiantis pratęsti derybas su Teheranu, kurios praėjusią savaitę buvo sustabdytos nepasiekus konkrečios pažangos.

Sankcijos, apie kurias paskelbė Valstybės ir Iždo departamentai, nukreiptos prieš vyriausybės pareigūnus ir organizacijas, susijusius su represijomis prieš protestuotojus ir politinius aktyvistus, taip pat kalėjimus, kuriuose baisiomis sąlygomis kalinami aktyvistai.

Iždo departamentas į juodąjį sąrašą įtraukė ir kelis Sirijos pareigūnus, kuriems sankcijos paskelbtos už jų vaidmenį politinėse represijose ir dujų atakose, taip pat Ugandos karinės žvalgybos vadovą – už brutalų elgesį su žmonėmis, sulaikytais dėl jų tautybės ar politinių įsitikinimų.

Naujos sankcijos įvestos prieš vėliau šią savaitę Vašingtono rengiamą viršūnių susitikimą demokratijos klausimais, kurio tikslas – skatinti laisvesnes ir atviresnes visuomenes.

„Jungtinės Valstijos įsipareigojusios skatinti demokratiją ir atsakomybę už žmogaus teisių pažeidimus visame pasaulyje“, – nurodė valstybės sekretorius Antony Blinkenas išplatintame pareiškime.

„Jungtinės Valstijos panaudos visas turimas priemones iškelti į viešumą šiuos žmogaus teisių pažeidimus ir užkirsti jiems kelią“, – sakė jis.

Į juodąjį sąrašą įtraukti Irano pareigūnai ir subjektai yra susiję su brutaliu protestų malšinimu 2009-aisiais ir 2019 metais, nurodė Iždo departamentas.

Tarp tų pareigūnų yra Irano teisėtvarkos pajėgų specialiųjų padalinių, atsakingų už susibūrimų kontrolę ir protestų slopinimą, vadas Hassanas Karami, taip pat Gholamreza Soleimani , vadovaujantis islamiškai savanorių sukarintai organizacijai „Basij“, kuri taip pat dalyvavo brutaliai malšinant 2009-aisiais ir 2019 metais vykusius protestus.

Tarp sankcijų sulaukusių Sirijos pareigūnų yra du oro pajėgų generolai majorai – Tawfiqas Muhammadas Khadouras ir Muhammadas Youssefas al Hasouri. Jie, anot Iždo departamento, atsakingi už chemines atakas, per kurias 2017-aisiais ir 2018 metais žuvo daugybė civilių gyventojų.

Juodajame sąraše atsidūrė ir saugumo pareigūnai, laikomi atsakingais už kitas brutalias atakas prieš Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo oponentus.

„Šie aukšto rango pareigūnai ir su jais susijusios organizacijos įkalino šimtus tūkstančių sirų, taikiai pasisakiusių už permainas. Be to, mažiausiai 14 tūkst. kalinių Sirijoje, įtariama, mirė nuo kankinimų“, – nurodė Iždo departamentas.

Sankcijos taip pat paskelbtos Ugandos karinės žvalgybos vadovui generolui majorui Abeliui Kandiho.

A. Kandiho vadovaujamos tarnybos sulaikyti žmonės „buvo žiauriai mušami ir patirdavo kitokį baisų (žvalgybos pareigūnų) smurtą, įskaitant lytinę prievartą ir kankinimą elektra, kuris dažnai palikdavo sunkių ilgalaikių sužalojimų ar netgi sukeldavo mirtį“, nurodė Iždo departamentas.

Iždo departamentas „toliau kovos su autoritarizmu, skatins atsakomybę už smurtines represijas prieš žmones, siekiančius naudotis savo žmogaus teisėmis ir pagrindinėmis laisvėmis“, sakė Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės tarnybos (OFAC) direktorė Andrea Gacki.

JAV sankcijos Iranui išplėstos įvykus pirmoms po penkių mėnesių pertraukos tiesioginėms deryboms dėl Irano branduolinės programos apribojimo, kuriose nebuvo pasiekta konkrečios pažangos, abiem pusėms kaltinant viena kitą nenoru ieškoti kompromiso.

Tačiau ketvirtadienį derybos turėtų būti pratęstos, sakė Teherano vyriausiasis derybininkas per vizitą Maskvoje.

„Manau, būtina šiuo etapu konsultuotis su Rusijos valdžia, kad būtų galima tęsti derybas esant konstruktyviai atmosferai“, – antradienį sakė Irano vyriausiasis derybininkas Ali Bagheri.

Vienas JAV pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, atsargiai vertino kitą derybų raundą.

„Mums labiau rūpi ne laikas, o tai,.. ar Iranas sugrįš į Vieną pasirengęs kaip mes geranoriškai, nuoširdžiai ir ryžtingai bendradarbiauti“, – sakė jis žurnalistams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją