Tyrėjai aiškinasi, ar sulaikytas vyras, turėjęs Khalidui Alotaibi išduotą pasą, iš tiesų yra asmuo, ieškomas Turkijos dėl brutalaus J. Khashoggi nužudymo, visame pasaulyje išprovokavusio pasipiktinimo bangą. Jungtinės Valstijos Kh. Aloitabi dėl žurnalisto nužudymo yra paskelbusios sankcijas.

Saudo Arabijos ambasada Paryžiuje antradienį vėlai vakare išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad sulaikytas vyras „nesusijęs su minima byla“, ir pareikalavo nedelsiant jį paleisti.

Saugumo šaltinis Saudo Arabijoje pridūrė, kad „Khaledas Alotaibi“ yra dažnas vardo ir pavardės derinys karalystėje, o Kh. Alotaibi, kurį mano sulaikę prancūzai, iš tiesų atlieka laisvės atėmimo bausmę Saudo Arabijos kalėjime kartu su „visais bylos kaltinamaisiais“.

Minimą vyrą pasienio policija sulaikė pagal Turkijos išduodą suėmimo orderį Paryžiaus Charles'io de Gaulle’io oro uoste, kai jis ruošėsi skristi į Rijadą, pranešė šaltiniai teisėsaugoje ir oro uoste.

Kh. Alotaibi yra vienas iš 26-ių Saudo Arabijos piliečių, kuriems Turkija už akių pareiškė kaltinimus dėl J. Khashoggi nužudymo per 2020 metų spalį prasidėjusį teismo procesą. Jei būtų pripažintas kaltu, jam grėstų įkalinimas iki gyvos galvos.

Du iš 26-ių Turkijoje už akių teisiamų asmenų yra buvę Saudo Arabijos sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano patarėjai. Nė vienas Saudo Arabijos pareigūnas iki šiol nebuvo nubaustas Turkijoje dėl minėto nužudymo.

Kh. Alotaibi yra vienas iš 17-os žmonių, kuriems JAV Iždo departamentas 2018 metais paskelbė sankcijas dėl vaidmens J. Khashoggi nužudymo byloje.

59 metų J. Khashoggi, rašęs straipsnius JAV laikraščiui „The Washington Post“, buvo nužudytas 2018 metų spalio 2 dieną Saudo Arabijos konsulate Stambule, kur ketino susitvarkyti dokumentus santuokai su Turkijos pilietybę turinčia sužadėtine.

Remiantis JAV ir Turkijos pareigūnais, J. Khashoggi buvo pasmaugtas, o jo kūnas supjaustytas pjūklu. Jo palaikai taip ir nebuvo rasti.

Žiaurus žurnalisto nužudymas sukėlė tarptautinį pasipiktinimą. Vakarų žvalgybos agentūros sako, kad jis buvo likviduotas Saudo Arabijos sosto įpėdinio pavedimu.

Tvirtinama tapatybė

Bylai artimas šaltinis sakė, kad minimas vyras gali būti sulaikytas iki 48 valandų, kol toliau tikrinama jo tapatybė.

Jie bus patvirtinta, kad tai įtariamas žudikų būrio narys, jis stos prieš Prancūzijos prokurorus, o paskui, jei to paprašytų Turkija, vyktų ekstradicijos procedūra.

Organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) jo areštą pavadino „puikiomis naujienomis“ ir sakė 2019 metų spalį pateikusi oficialų skundą Paryžiaus prokuratūrai prieš Kh. Alotaibi dėl nužudymo, kankinimo ir žmogaus dingimo.

RSF nurodė, jog laikėsi „visiško konfidencialumo“ dėl šio skundo, kad galimybės areštuoti Kh. Alotaibi per kokį nors jo apsilankymą Prancūzijoje būtų kuo didesnės. Prokuratūra bylą jau buvo uždariusi, nes nebuvo jokios informacijos apie Kh. Alotaibi buvimą Prancūzijoje, bet RSF sakė, kad dabar bylą atgaivins.

Tačiau Saudo Arabija tvirtina, kad jos teisinis procesas dėl J. Khashoggi nužudymo baigtas ir nieko daugiau nebereikia areštuoti.

„Saudo [Arabijos] teismai paskelbė verdiktus visiems, kas dalyvavo bjauriai nužudant Jamalą Khashoggi; visi jie šiuo metu atlieka savo bausmes“, – nurodė ambasada Paryžiuje.

2020 metų rugsėjį Saudo Arabijos teismas panaikino penkias mirties bausmes, paskelbtas po uždaro teismo proceso, ir pakeitė jas 20 metų įkalinimo bausmėmis.

„Nepamirštas“

J. Khashoggi – garsus Saudo Arabijos pilietis, pabėgęs iš šalies ir gyvenęs JAV – 2018 metų spalio 2 dieną atėjo į Saudo Arabijos konsulatą Stambule, kur, pasak JAV ir Turkijos pareigūnų, jo jau laukė žudikų būrys.

Kh. Alotaibi Prancūzijoje buvo suimtas kelios dienos po to, kai šios šalies prezidentas Emmanuelis Macronas teisino savo sprendimą įtraukti Saudo Arabiją į kelionės po Persijos įlankos regiono šalis darbotvarkę. Pasak E. Macrono, šis vizitas nereiškia, kad jis pamiršo J. Khashoggi bylą.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas yra sakęs, kad įsakymas nužudyti J. Khashoggi atėjo iš Saudo Arabijos vyriausybės „aukščiausių sluoksnių“.

Tačiau R. T. Erdoganas niekada tiesiogiai neapkaltino princo Mohammedo, o pastaraisiais mėnesiais buvo ženklų, kad Turkijos ir Saudo Arabijos santykiai gerėja.

Be to, labai svarbu, kad po daug metų tvyrojusios įtampos dėl 2016 metų nepavykusio bandymo Turkijoje įvykdyti perversmą pasirodė ženklų, kad gerėja Turkijos santykiai su Saudo Arabijos pagrindiniais sąjungininkais Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE) – praėjusį mėnesį Turkijoje apsilankė Abu Dabio sosto įpėdinis šeichas Mohammedas bin Zayedas.

Per trečiąsias J. Khashoggi nužudymo metines jo sužadėtinė Hatice Cengiz, kuri laukė prie konsulato, kai žurnalistas buvo žudomas, apkaltino JAV nepareikalaujant atsakomybės iš Saudo Arabijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją