Ministrų susitikime tikriausiai bus tariamasi dėl visame bloke taikomų priemonių, tokių kaip rekomendacijos keliautojams, geresnio koordinavimo. Taip pat tikimasi, kad bus prašoma spartinti gyventojų vakcinavimą.

„Raginsiu visus sveikatos apsaugos ministrus panaikinti imunizavimo atotrūkį ir plėsti savo vakcinavimo programas, taip pat... laikytis su farmacija nesusijusių priemonių, kokių [kaip] kaukių dėvėjimas ir socialinis atstumas“, – eidama į susitikimą sakė sveikatos apsaugos eurokomisarė Stela Kiriakides.

„Visko apie omikron dar nežinome“, – Briuselyje prisidėdamas prie kolegų sakė Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas.

„Todėl kelionių [į ES] suvaržymai yra svarbūs siekiant, kad užsikrėtimo naujuoju variantu atvejų Europoje ir Vokietijoje būtų kuo mažiau“, – sakė jis.

Šalims narėms priklauso paskutinis žodis dėl jų teritorijose taikomų priemonių, susijusių su sveikatos apsauga. Todėl tikėtina, kad suvaržymai 27 ES valstybėse artinantis Kalėdų ir slidinėjimo sezonui skirsis.

Omikron atmainos problema bus pirmasis klausimas kitą savaitę, gruodžio 15–16 dienomis, įvyksiančiame ES viršūnių susitikime, rodo naujienų agentūros AFP matytas darbotvarkės projektas.

Nors į klausimus dėl omikron atmainos sukeliamos ligos sunkumo ir galimybių apeiti imunitetą dar nebus atsakyta porą savaičių, pradiniai duomenys patvirtina, kad ši atmaina yra itin užkrečiama.

Pavyzdžiui, Danija savaitgalį pranešė, kad per 48 valandas patvirtintų užsikrėtimo omikron atmaina atvejų patrigubėjo, o buvusi ES narė Jungtinė Karalystė iki pirmadienio nustatė 336 omikron atvejus ir nurodė, kad per 48 val. jų padaugėjo dvigubai.

Omikron atmaina pirmą kartą buvo išaiškinta Pietų Afrikoje prieš dvi savaites, o dabar žinomų užsikrėtimo šiuo variantu atvejų yra daugiau kaip 40 valstybių.

Dauguma šių atvejų buvo susieti su keliautojais iš Pietų Afrikos, bet jau yra židinių, rodančių, kad naujoji padermė plinta bendruomenėse.

Po kelių mėnesių – dominuojanti

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) pirmadienį pranešė, kad visoje ES, Islandijoje ir Norvegijoje nustatyta iš viso 212 užsikrėtimo omikron variantu atvejų.

Daugiausiai atvejų yra Portugalijoje – 34. Danijoje išaiškinti 32, Prancūzijoje – 25 omikron atvejai, Norvegijoje – 19.

Atsižvelgdama į eksponentinį augimą ECDC prognozuoja, kad omikron po kelių mėnesių Europoje bus dominuojanti COVID-19 sukeliančio viruso SARS-CoV-2 atmaina.

Nors ES labai akcentuoja skiepijimąsi, jau aišku, kad vien skiepų nepakaks.

Griežtindama reikalavimus dėl kaukių dėvėjimo, socialinio atstumo ir patalpų vėdinimo, ES taip pat rūpinasi vaistais nuo COVID-19.

Antradienį Europos Komisija patvirtino dar vieną sintetinį vaistą sunkiems COVID-19 pacientams, pardavinėjamą Šveicarijoje įsikūrusios kompanijos „Roche“, pavadinimais „Actemra“ ar „RoActemra“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją