Sprendimas įšaldyti Ataroto nausėdijos statybų planus buvo priimtas JAV pareiškus griežtą nepritarimą šiam projektui.

Plane numatyta pastatyti 9 tūkst. būstų žydams ortodoksams teritorijoje šalia trijų tankiai apgyvendintų palestiniečių gyvenviečių, kurių viena yra kitapus Izraelio kontroversiškos skiriančiosios sienos.

Savivaldybės planavimo komisija nurodė, kad jai šis planas padarė palankų įspūdį, tačiau pirmiausia turi būti atliktas poveikio aplinkai vertinimas, kad ji galėtų jam pritarti.

Vicemerė Fleur Hassan-Nahoum sakė, kad šis procesas veikiausiai truks vienus metus.

Prieš nausėdijų plėtrą pasisakanti nevyriausybinė organizacija „Peace Now“ organizavo prieš šį planą nukreiptą viešą kampaniją, akcentuodama probleminę numatytos gyvenvietės vietą.

„Tikėkimės, kad jie per tą laiką supras, koks nelogiškas šis planas kalbant apie Jeruzalės plėtrą ir koks žalingas galimybėms pasiekti taiką“, – sakė komisijos posėdyje dalyvavusi „Peace Now“ ekspertė Hagit Ofran.

Anksčiau pirmadienį Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas leido suprasti, kad vyriausybė neskuba patvirtinti šio plano.

Y. Lapidas žurnalistams sakė, kad planui būtinas nacionalinės vyriausybės pritarimas, su visų koalicijos partijų konsensusu.

„Tai bus sprendžiama nacionaliniu lygiu, ir mes žinome, kaip tai spręsti. Tai procesas, ir mes padarysime viską, kad tai neišprovokuotų konflikto su [JAV] administracija“, – sakė Izraelio diplomatijos vadovas.

Izraelis Rytų Jeruzalę, Vakarų Krantą ir Gazos Ruožą užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą. Palestiniečiai siekia visų šių teritorijų savo būsimai valstybei ir laiko Rytų Jeruzalę jos sostine. Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės žydų valstybės įvykdytos Rytų Jeruzalės aneksijos nepripažįsta.

Izraelis laiko visą Jeruzalę savo sostine ir sako, kad augant populiacijai turi statyti naujus būstus.

Palestiniečiai žydų nausėdijų plėtrą laiko tarptautinės teisės pažeidimu ir kliūtimi pasiekti taiką. Šią poziciją palaiko didelė dalis tarptautinės bendruomenės. Ataroto projektas laikomas itin žalingu, nes gyvenvietė atsidurs palestiniečių populiacijos centre.

JAV prezidento Joe Bideno administracija nekart kritikavo žydų gyvenviečių statybas, tvirtindama, kad tai trukdo atnaujinti taikos procesą. Tačiau Izraelis toliau įgyvendina nausėdijų plėtros planus.

Rytų Jeruzalėje gyvena daugiau kaip 200 tūkst. žydų naujakurių, dar beveik 500 tūkst. jų įsikūrę okupuotame Vakarų Krante. Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas palaiko nausėdijų plėtrą ir griežtai nepritaria palestiniečių valstybingumo siekiui.

Konstruktyvios taikos derybos nevyksta jau ilgiau nei dešimtmetį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)