Buvusios sovietinės respublikos, 2020 metų rudenį šešias savaites kariavusios dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, kaltina viena kitą rasine diskriminacija.

Rugsėjį Armėnija ir Azerbaidžanas paprašė Hagoje įsikūrusio Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) imtis priemonių priešininkės atžvilgiu, kol bus išnagrinėta visa byla, o tam reikės ne vienų metų.

TTT pirmininkė Joan Donoghue 14 val. Grinvičo (16 val. Lietuvos) laiku „paskelbs teismo nutarimą dėl Armėnijos Respublikos pateikto prašymo dėl laikinųjų priemonių“, nurodė teismas išplatintame pranešime.

Iškart po to bus paskelbtas sprendimas dėl Azerbaidžano prašymo.

TTT buvo įsteigtas po Antrojo pasaulinio karo spręsti ginčų tarp Jungtinių Tautų valstybių narių. Šalys, sutikusios, kad TTT nagrinėtų jų ginčus, yra įsipareigojusios vykdyti jo nutartis, tačiau teismas neturi priemonių priversti jas tai daryti.

Dešimtmečius tvyranti įtampa dėl Azerbaidžano separatistinio Kalnų Karabacho regiono pernai rudenį peraugo į šešias savaites trukusį karą, pareikalavusį daugiau kaip 6,5 tūkst. gyvybių. Susirėmimai baigėsi lapkritį, tarpininkaujant Rusijai pasiekus ugnies nutraukimo susitarimą. Pagal jį Armėnija užleido keletą ne vieną dešimtmetį jos kontroliuotų rajonų.

Kalnų Karabachas, kuriame gyventojų daugumą sudaro armėnai, tarptautinės bendruomenės yra pripažįstamas Azerbaidžano dalimi.

Armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano žlugus Sovietų Sąjungai, o kilęs konfliktas nusinešė apie 30 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją