Indija patvirtino, kad Rusija šį mėnesį pradėjo tiekti jai didelio nuotolio oro erdvės gynybos sistemas S-400, nors Jungtinės Valstijos grasino dėl to įvesti sankcijų.

V. Putinas susitiko derybų su Indijos premjeru Narendra Modi; abi šalys pasirašė 10 metų susitarimą dėl techninio gynybos bendradarbiavimo ir vienų metų naftos sektoriaus sutartį.

Ši V. Putino kelionė į užsienį yra tik antroji nuo koronaviruso pandemijos pradžios. Rusijos lyderis birželį Ženevoje susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu, bet nevyko į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą Romoje ir klimato konferenciją COP26 Glazge.

„Laikome Indiją didžiąja valstybe, draugiška šalimi ir laiko išbandyta drauge“, – V. Putinas sakė Indijos sostinėje per susitikimą su N. Modi.

Rusija nuo seno yra svarbi ginkluotės tiekėja Indijai, siekiančiai modernizuoti savo pajėgas. Sandoris dėl raketų sistemų S-400 yra viena daugiausiai dėmesio sulaukusių Naujojo Delio ir Maskvos pastarojo meto sutarčių.

Šių sistemų „tiekimas prasidėjo šį mėnesį ir bus tęsiamas“, po viršūnių susitikimo sakė Indijos užsienio reikalų sekretorius Harshas Vardhanas Shringla.

Ši daugiau kaip 5 mlrd. JAV dolerių vertės sutartis buvo pasirašyta 2018 metais, bet dėl iškilo grėsmė, kad pablogės santykiai tarp Naujojo Delio ir Vašingtono.

Vašingtonas grasina aktyvuoti Įstatymą dėl atoveikio JAV priešininkams sankcijomis (CAATSA), kuriuo siekiama pažaboti Rusijos įtaką. Valstybės departamentas praėjusią savaitę pareiškė, kad jokie sprendimai dėl kokių nors išimčių Naujajam Deliui nėra priimti.

„Mūsų draugai Indijoje aiškiai paaiškino, kad jie yra suvereni šalis ir kad patys spręs, kokios ginkluotės įsigyti ir kas bus Indijos partnerė“, – pirmadienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Per Šaltąjį karą Indija palaikė artimus ryšius su Sovietų Sąjunga. Sovietų valstybei subyrėjus, Delio ir Maskvos santykiai išliko – tiek Rusija, tiek Indija juos vadina „ypatinga, privilegijuota strategine partneryste“.

V. Putino vizitas – „labai simboliškas, pabrėžė Nandanas Unnikrishnanas iš Naujajame Delyje įsikūrusio analitinio centro „Observer Research Foundation“.

„Tai rodo, jog jie nenori, kad santykiai sustingtų ar pablogėtų dėl kažkokių Rusijos norų“, – pridūrė jis. – Buvo daug spelionių dėl Indijos ir Rusijos ryšio, ar jis silpsta dėl Rusijos artumo Kinijai, o Indijos – Jungtinėms Valstijoms, bet šis vizitas visa tai išsklaido.“

Siekdamas išspręsti augantį Kinijos iššūkį, Vašingtonas užmezgė QUAD saugumo dialogą su Indija, Japonija ir Australija, keliantį susirūpinimą tiek Pekinui, tiek Maskvai.

Tačiau V. Putinui tenka atsižvelgti į sudėtingą dinamiką regione, kur auga įtampa po kruvinų susirėmimų tarp Indijos ir tradicinės Rusijos sąjungininkės Kinijos ginčijamoje Himalajų dalyje.

„Rusijos įtaka regione yra labai ribota, daugiausia dėl jos glaudžių ryšių su Kinija ir nenoro veikti prieštaraujant kinų regioniniams interesams“, – sakė Tatjana Belousova iš O. P. Jindalo visuotinio universiteto Harijanoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)