Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga. Ji uoliai stengiasi izoliuoti Taivaną tarptautinėje arenoje ir tūžta dėl bet kokių mėginimų traktuoti salą kaip nepriklausomą valstybę.

Tačiau Slovakija yra viena iš Europos valstybių, siekiančių glaudesnių ryšių su Taivanu, nepaisant Kinijos nepasitenkinimo.

„Slovakija palaiko Taivaną“, – pareiškė delegacijos vadovas Slovakijos ekonomikos ministro pavaduotojas Karolis Galekas.

„Slovakija yra pasirengusi tapti lygiaverte partnere ne tik gerais, bet ir sunkiais dabartinės pandeminės situacijos laikais“, – sakė K. Galekas per pirmą Taivano ir Slovakijos ekonominio bendradarbiavimo komisijos sesiją.

„Esame labai laimingi, kad šios Europos šalys yra rimtai suinteresuotos stiprinti bendradarbiavimą su Taivanu“, – žurnalistams sakė ekonomikos ministrė Wang Mei-hua.

43 narių Slovakijos grupė yra didžiausia ir aukščiausio rango delegacija, apsilankiusi nuo tada, kai 2003 metais šalis atidarė atstovybę Taivane, pranešė Taibėjaus užsienio reikalų ministerija.

Delegatai atvyko sekmadienį šešių dienų vizito, skirto ekonominiams ryšiams stiprinti.

Grupė, sudaryta iš pareigūnų, verslininkų ir akademikų, atvyko užsakytu lėktuvu. Ant jo buvo užrašas „Slovakijos Respublika“ ir šalies herbas.

Pekinas didina spaudimą Taibėjui nuo 2016 metų, kai salos prezidente buvo išrinkta Tsai Ing-wen, atmetanti žemyninės Kinijos pretenzijas į salą.

Kinija anksčiau audringai reagavo į Taivano užsienio reikalų ministro Josepho Wu vizitą Slovakijoje ir Čekijoje ir į Taivano pareigūnų ir verslininkų delegacijos kelionę į šias dvi šalis ir Lietuvą spalio mėnesį.

Praėjusį mėnesį Kinija pasmerkė Taivano de facto ambasados ​​atidarymą Lietuvoje kaip „itin baisų poelgį“ ir oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių.

Po Amerikos įstatymų leidėjų grupės vizito lapkritį – antro JAV Kongreso narių vizito Taivane – Pekinas surengė karines pratybas prie Taivano sąsiaurio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)