ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio pareiškime 27 valstybių narių vardu teigiama, kad nuosprendis Suu Kyi „yra dar vienas žingsnis teisinės valstybės griovimo link“.

76 metų Suu Kyi sulaikyta nuo vasario 1 dienos, kai šalies generolai įvykdė perversmą ir nuvertė jos demokratiškai išrinktą vyriausybę. Jai buvo pareikšti įvairūs kaltinimai, tarp jų – valstybės paslapčių įstatymo pažeidimu, korupcija ir rinkimų klastojimu, ir, jei ji bus pripažinta kalta pagal visus kaltinimus, jai gresia dešimtmečiai kalėjimo.

Pirmadienį 1991 metų Nobelio taikos premijos laureatė buvo nuteista dvejiems metams už sukilimo kurstymą prieš kariuomenę ir dar dvejiems metams – už COVID-19 apribojimų pažeidimą.

Buvęs prezidentas Winas Myintas taip pat buvo nuteistas ketveriems metams dėl tų pačių kaltinimų.

„Europos Sąjunga griežtai smerkia šį politiškai motyvuotą nuosprendį, kuris yra dar viena didelė kliūtis demokratijai Mianmare po 2021 metų vasario 1 dienos karinio perversmo“, – sakė J. Borrellis.

„Kariuomenės veiksmai rodo visišką nepagarbą žmonių valiai, aiškiai išreikštai 2020 metų lapkričio mėnesį vykusiuose rinkimuose“, – sakė jis.

„Būtina, kad Mianmaro karinė valdžia leistų šaliai greitai grįžti į demokratijos kelią“, – pridūrė J. Borrellis ir pagyrė Mianmaro žmones už tai, kad jie pasipriešino perversmui.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją