49 metų K. Nehammeris, iki šiol ėjęs vidaus reikalų ministro pareigas, po 13 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku kanclerio priesaiką davė prezidento Alexandero Van der Belleno akivaizdoje per ceremoniją Hofburgo rūmuose.

K. Nehammerio pirmtakas Alexander'as Schallenbergas atsistatydino praėjusį ketvirtadienį, kelios valandos po to, kai jo artimas sąjungininkas, buvęs kancleris Sebastianas Kurzas paskelbė, kad palieka konservatyvios Liaudies partijos (OeVP) pirmininko postą

S. Kurzas apie sprendimą trauktis iš politikos paskelbė praėjus dviem mėnesiams po to, kai dėl kilusio korupcijos skandalo atsistatydino iš kanclerio posto.

Penktadienį OeVP iškėlė 49 metų K. Nehammerį kandidatu į šios politinės jėgos lyderio ir kanclerio postus.

Pasitraukus S. Kurzui, finansų ministro postą paliko ir artimas jo bendražygis Gernotas Bluemelis.

Pirmas K. Nehammerio darbas bus pertvarkyti ministrų kabinetą. A. Schallenbergas bus grąžintas į ankstesnį užsienio reikalų ministro postą, taip pat bus paskirti nauji finansų, vidaus reikalų ir švietimo ministrai.

OeVP viliasi, kad naujo kanclerio paskyrimas padės konservatorių ir žaliųjų koalicinei vyriausybei padėti tašką S. Kurzo sagoje.

„Vunderkindo“ S. Kurzo nuopuolis

S. Kurzas 2017-aisiais, būdamas vos 31 metų, tapo jauniausiu pasaulyje demokratiškai išrinktu vyriausybės vadovu. Iš posto jį išvertęs skandalas įsiplieskė spalio pradžioje, kai prokurorų nurodymu buvo surengtos kratos kanclerio įstaigoje ir Finansų ministerijoje.

Prokurorai atlieka tyrimą dėl įtarimų, kad S. Kurzo aplinkos žmonės valstybės lėšomis apmokėdavo apklausas su iškreiptais rezultatais jo įvaizdžiui pagerinti, taip pat mokėjo už teigiamą jo veiklos nušvietimą viename didžiausių šalies laikraščių.

S. Kurzas tvirtina nepadaręs jokių pažeidimų ir sako, jog tikisi, kad galės įrodyti savo nekaltumą teisme.

S. Kurzas prie OeVP vairo stojo 2017 metais. Jo griežta pozicija dėl imigracijos, kurią palaiko ir K. Nehammeris, padėjo šiai politinei jėgai laimėti dvejus rinkimus.

Pirma OeVP koalicija su kraštutiniais dešiniaisiais žlugo 2019 metais, kai jaunesniąją koalicijos partnerę supurtė korupcijos skandalas. Dėl to teko rengti naujus rinkimus, po kurių S. Kurzas tapo kancleriu, OeVP sudarius koaliciją su žaliaisiais.

Kai S. Kurzas spalį paliko kanclerio postą, daugelis manė, kad jis planuoja politinį sugrįžimą, tačiau ketvirtadienį jis paskelbė, jog traukiasi iš politikos, kad galėtų daugiau laiko praleisti su šeima, ypač su neseniai gimusiu sūnumi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją