„Po fiktyvaus teismo proceso valstybės patarėjai paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis yra politiškai motyvuotas, – sakoma M. Bachelet pranešime. – Čia kalbame ne tik apie ginčytiną jos laisvės apribojimą, tačiau ir apie dar vienas užsivėrusias politinio dialogo duris.“

76-erių Aung San Suu Kyi sulaikyta nuo tada, kai vasario 1 dieną šalies generolai surengė perversmą ir nuvertė jos demokratiškai išrinktą vyriausybę. Po to jai pareikšti ne vieni kaltinimai, įskaitant pažeidus šalies įstatymus, užsiėmus korumpuota veikla ir klastojus rinkimus. Jei būtų nuteista dėl visų kaltinimų, jai grėstų keli dešimtmečiai kalėjimo.

Pirmadienį Aung San Suu Kyi buvo skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė dėl kaltinimų organizavus sukilimą prieš kariuomenę ir pažeidus vieną su COVID-19 susijusį įstatymą.

Dėl tų pačių kaltinimų ketveriems metams taip pat įkalintas buvęs šalies prezidentas Winas Myintas.

„Kariuomenė siekia naudoti teismus kaip ginklą, kad atsikratytų visos politinės opozicijos, – teigė M. Bachelet. – Tačiau šie atvejai negali suteikti legitimumo neteisėtam perversmui ir šalies karinei valdžiai.“

JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė taip pat pasmerkė sekmadienį Jangono mieste įvykusią „žiaurią ir smerktiną“ ataką, kurios metu kariai automobiliu įsirėžė į taikius demonstrantus ir tada į juos paleido ugnį. M. Bachelet išreiškė nerimą, kad pastarieji įvykiai tik dar labiau padidins įtampą ir pakurstys smurtą.

Pasak liudininkų, per sekmadienio ataką sužeisti mažiausiai trys žmonės. Valstybinė žiniasklaida savo ruožtu skelbė, kad vienas asmuo patyrė sunkių sužalojimų, o dar 11 sulaikyta dėl dalyvavimo protesto akcijoje „be leidimo“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją