Siekdamas išspręsti augantį Kinijos iššūkį, Vašingtonas užmezgė QUAD saugumo dialogą su Indija, Japonija ir Australija, keliantį susirūpinimą tiek Pekinui, tiek Maskvai.

Šaltojo karo metais Indija palaikydavo glaudžius santykius su Sovietų Sąjunga. Ryšiai su Maskva išliko iki šiol, o Naujasis Delis juos vadina „ypatinga ir privilegijuota strategine partneryste“.

„Indijos ir Rusijos draugystė yra atlaikiusi laiko išbandymą, – V. Putinui pareiškė N. Modi per rugsėjį vykusį virtualų viršūnių susitikimą. – Visuomet buvote geras Indijos draugas.“

Tai tik antroji rusų lyderio kelionė į užsienį nuo pandemijos pradžios po birželį Ženevoje įvykusio susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu. Šiemet V. Putinas nedalyvavo nei Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime, nei COP26 klimato konferencijoje.

„Tai labai simboliška“, – pabrėžė Nandanas Unnikrishnanas iš Naujajame Delyje įsikūrusio analitinio centro „Observer Research Foundation“.

„Tai rodo, jog jie nenori, kad santykiai sustingtų ar pablogėtų dėl kažkokių Rusijos norų“, – pridūrė jis.

Tačiau V. Putinui tenka atsižvelgti į sudėtingą dinamiką regione, kur auga įtampa po kruvinų susirėmimų tarp Indijos ir tradicinės Rusijos sąjungininkės Kinijos ginčijamoje Himalajų dalyje.

„Rusijos įtaka regione yra labai ribota, daugiausia dėl jos glaudžių ryšių su Kinija ir nenoro veikti prieštaraujant kinų regioniniams interesams“, – sakė Tatjana Belousova iš O. P. Jindalo visuotinio universiteto Harijanoje.

„Gana stebėtina“

Praėjusią savaitę Kremlius nurodė, jog derybose vyraus gynybos ir energetikos klausimai. V. Putiną lydės ir Rusijos energetikos milžinės „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas, nes bus svarstomi „keli svarbūs energetikos susitarimai“.

Rusija jau ilgą laiką tiekia daug ginkluotės Indijai, siekiančiai modernizuoti savo kariuomenę. Viena iš svarbiausių dabartinių dvišalių sutarčių yra dėl klasės „žemė–oras“ ilgojo nuotolio oro erdvės gynybos sistemos S-400 tiekimo.

Šis sandoris, kurio vertė viršija 5 mlrd. JAV dolerių (4,4 mlrd. eurų), buvo sudarytas 2018 metais, o pristatymai, kaip pranešama, jau prasidėjo. Vis tik dėl tos sutarties iškilo pavojus, kad šis susitarimas pakenks Indijos klestintiems santykiams su Jungtinėmis Valstijomis.

Vašingtonas grasina aktyvuoti Įstatymą dėl atoveikio JAV priešininkams sankcijomis (CAATSA), kuriuo siekiama pažaboti Rusijos įtaką. Valstybės departamentas praėjusią savaitę pareiškė, kad jokie sprendimai dėl kokių nors išimčių Naujajam Deliui nėra priimti.

„Gana stebėtina, kad Indija vis dėlto nusprendė sudaryti sandorį dėl S-400, nepaisydama JAV nepritarimo“, – sakė T. Belousova.

Naujasis Delis jau ilgą laiką siekia diversifikuoti savo karinį importą, tačiau analitikai mano, kad gali praeiti kažkiek laiko, kol jis atsisakys Maskvos paslaugų.

Pasak N. Unnikrishnano, Indijai karinė įranga yra „pirmaeilės svarbos“ klausimas, atsižvelgiant į „nemąžtančią“ įtampą su Pakistanu.

„Siekiant tai užtikrinti, tenka mėginti puoselėti viską, kas būtina“, – pažymėjo jis.

Indija taip pat nori išplėsti vidinę ginkluotės gamybą, todėl pradėjo kartu su Rusija gaminti automatus AK-203.

Naujasis Delis ir Maskva paprastai kasmet rengdavo viršūnių susitikimus, tačiau pastarąjį kartą Indijos ir Rusijos lyderiai asmeniškai buvo susitikę 2019 metais, Brazilijoje vykusio BRICS forumo kuluaruose.

„Vadovai apžvelgs dvišalių santykių būklę ir perspektyvas, taip pat aptars būdus, kaip toliau stiprinti dvišalę strateginę partnerystę“, – nurodoma indų Užsienio reikalų ministerijos pareiškime, išplatintame praėjusį mėnesį.

Pirmadienį derybų taip pat susės Rusijos ir Indijos užsienio reikalų ir gynybos ministrai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)