Visgi jo varžovai atmeta tokius rinkimų rezultatus, o pagrindinis varžovas Ousainou Darboe bei kiti du kandidatai bendrame pareiškime pareiškė apsvarstysiantys įvairius galimus žingsnius.

A. Barrow, prieš penkerius metus poste pakeitęs diktatorių Yahyą Jammehą, smarkiai lenkė O. Darboe beveik 40 apygardų iš 53, rodo rinkimų komisijos popiet paskelbti rezultatai.

Šie skaičiai apima daugiau nei pusę registruotų rinkėjų, turėjusių teisę balsuoti vieno turo rinkimuose.

Rinkimų komisijos pareigūnas žurnalistams sostinėje Bandžulyje pažymėjo, kad galutiniai rezultatai turėtų būti paskelbti kiek vėliau sekmadienį.

Šie rinkimai akylai stebimi kaip išbandymas perėjimui prie demokratijos Gambijoje, kur Y. Jammehas valdė 22 metus, užgrobęs valdžią 1994 metais po perversmo, kurio metu pavyko išvengti aukų.

Y. Jammehas buvo priverstas 2017 metų sausį išvykti į Pusiaujo Gvinėją, kai A. Barrow laimėjo pergalę.

56 metų dabartinis Gambijos prezidentas, siekdamas perrinkimo, susikovė su penkiais varžovais.

Balsavimą sulėtino keli veiksniai, įskaitant ribotus Gambijos finansinius išteklius, didelį rinkėjų aktyvumą ir neįprastą šalies balsavimo sistemą.

Gambijoje didelės dalis gyventojų yra neraštingi, todėl rinkėjai balsavo įmesdami stiklo rutuliukus į talpykles, pažymėtas jų kandidato spalva ir nuotrauka – tokia praktika siekia dar tuos laikus, kai šalis buvo Britų imperijos kolonija.

Demokratijos išbandymas

Daugelis iš maždaug 1 mln. rinkimų teisę turinčių gyventojų daugiau nei du mln. gyventojų turinčioje šalyje tikisi, kad jų gyvenimo lygis pagerės.

Gambija yra viena skurdžiausių šalių pasaulyje.

Pasaulio bankas teigia, kad maždaug pusė gyventojų gyvena iš mažiau nei 1,90 JAV dolerio per dieną.

Nuo turizmo priklausomą ekonomiką smarkiai sukrėtė COVID-19 pandemija.

A. Barrow pažadėjo tęsti savo vykdomą politiką, pažymėdamas jo valdymo metu užbaigtus infrastruktūros projektus, taip pat padidintas pilietines laisves.

Politikos veteranas O. Darboe yra advokatas, atstovavęs Y. Jammeho oponentams ir kelis kartus kandidatavęs į prezidentus kovoje prieš buvusį diktatorių.

Jis taip pat ėjo užsienio reikalų ministro, o vėliau – viceprezidento pareigas vadovaujant A. Barrow, prieš pasitraukdamas iš pareigų 2019 metais.

Vienas aukšto rango diplomatas, pageidavęs, kad jo pavardė nebūtų atskleista, anksčiau yra teigęs, kad tai, jog pralaimėję kandidatai susitaikytų su pralaimėjimu, yra „labai svarbu“ Gambijos demokratijai.

Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrijos (ECOWAS) rinkimų stebėjimo misijos vadovas Ernestas Bai Koroma sekmadienį paskelbtame pareiškime „kreipėsi į visus kandidatus, ragindamas geranoriškai priimti rinkimų rezultatus“.

„Nebus nei nugalėtojų, nei pralaimėtojų, o tik vienas nugalėtojas – Gambijos žmonės“, – paragino E. Bai Koroma.

Y. Jammehas pralaimėjo A. Barrow 2016 metų rinkimuose, o galiausiai buvo pašalintas per karinę kitų Vakarų Afrikos valstybių intervenciją.

Pats A. Barrowas jau atsisakė pažadų likti valdžioje tik trejus metus ir susilpnino retoriką dėl baudžiamojo persekiojimą Y. Jammeh už įvykdytus nusikaltimus.

Y. Jammeho palikimas

Klausimai dėl besitęsiančio Y. Jammeho vaidmens politikoje ir galimo grįžimo iš tremties buvo viena iš pagrindinių temų prieš rinkimus.

Rugsėjo mėnesį A. Barrow Nacionalinė liaudies partija partija paskelbė apie paktą su Y. Jammeho Patriotinio perorientavimo ir statybų aljansu (APRC). Šis žingsnis sulaukė prieštaringų vertinimų ir buvo vadinamas rinkimų triuku.

Pats Y. Jammehas pareiškė, kad sprendimas buvo priimtas be jo žinios, o jo šalininkai subūrė konkuruojančią partiją. Visgi žmogaus teisių grupės baiminasi, kad paktas sumažins tikimybę sulaukti teismo.

Buvęs diktatorius išlaiko didelę politinę paramą Gambijoje ir siekė paveikti rinkimų rezultatus, nuotoliniu būdu kreipdamasis į kampanijos laikotarpiu metu į mitingus susirinkusius rėmėjus.

Pradėjęs eiti prezidento pareigas, A, Barrow įsteigė tiesos komisiją, kuriai pavesta ištirti valdant Y. Jammehui įvykdytus nusikaltimus.

Prieš užbaigdama tyrimą gegužę, komisija išklausė šimtų liudininkų liudijimus apie valstybės sankcionuotus mirties būrius, raganų medžiokles ir AIDS sergančių pacientų gydymą neveiksmingomis priemonėmis.

Komisija lapkritį savo galutinėje ataskaitoje, kuri buvo pateikta A. Barrow, bet nebuvo paskelbta visuomenei. rekomendavo vyriausybei pateikti kaltinimus nusikaltimais įtariamiems asmenims.

Pareigūnų, kuriems buvo rekomenduotą pateikti kaltinimus, pavardės taip pat nebuvo paskelbtos.

Visgi teisių grupės teigė, kad „nėra jokių abejonių, kad Yahya Jammehas yra šio sąrašo viršuje“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją