Incidentas įvyko įstrigus pasaulio galingųjų valstybių deryboms dėl Irano branduolinės programos.

Sprogimas buvo girdimas virš Badrudo miesto, esančio vos už dvidešimties kilometrų nuo urano sodrinimo komplekso, pranešė naujienų agentūra IRNA.

„Badrudo gyventojai girdėjo triukšmą ir pamatė šviesą, kurią sukėlė objekto sprogimas danguje virš miesto“, – agentūrai sakė vienas liudininkas.

Tačiau Irano kariuomenės atstovas generolas Amiras Tarikhani per valstybinę televiziją sakė, kad nėra priežasties nerimauti.

„Prieš valandą viena iš mūsų priešraketinių sistemų regione buvo išbandyta siekiant įvertinti parengtį ant žemės, ir nėra reikalo baimintis“, – sakė jis.

Irano Natanzo urano sodrinimo kompleksas beveik visas yra po žeme ir yra apsaugotas betonu, uždengtu žeme.

Pagal 2015 metų susitarimą su pasaulio galingosiomis valstybėmis Iranas sutiko apriboti savo urano sodrinimo apimtis šiame komplekse ir paties urano sodrinimo lygį. Tačiau ankstesniam JAV prezidentui Donaldui Trumpui per savo kadenciją pasitraukus iš susitarimo ir vėl įvedus sankcijas Iranui, pastarasis laipsniškai padidino urano sodrinimo apimtis.

Tuo tarpu Izraelis ne kartą yra pareiškęs, kad yra pasirengęs imtis visų priemonių, įskaitant ir jėgos panaudojimą, siekdamas neleisti Iranui įgyti branduolinio ginklo, o Iranas periodiškai rengia pratybas siekdamas pagerinti savo branduolinių kompleksų apsaugą.

„Siekiant patikrinti regione esančias sistemas tokios pratybos yra vykdomos visiškai saugioje aplinkoje ir visiškai koordinuojant su integruotu gynybos tinklu“, – sakė kariuomenės atstovas.

Izraelis aktyviai siekia įtikinti pasaulio galingąsias valstybes nutraukti derybas su Iranu dėl 2015 metų susitarimo atgaivinimo.

„Blogas susitarimas, kurio, aš tikiuosi, jie nepasieks, yra netoleruotinas mūsų požiūriu“, – ketvirtadienį sakė Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ vadovas Davidas Barnea.

Jungtinės Valstijos šeštadienį perspėjo neleisiančios Iranui stabdyti derybų dėl 2015 metų susitarimo ir kartu didinti urano sodrinimo bei kitokios veiklos apimčių.