Jis taip pat dar kartą patvirtino Vašingtono tvirtą paramą Taibėjui.

Be to, Pentagono vadovas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir toliau yra įsipareigojusios remti „Taivano galimybę apsiginti“.

Savo kalbą, kurioje daugiausia kalbėjo apie įvairius savimi vis labiau pasitikinčios Kinijos keliamus iššūkius, L. Austinas pasakė per nacionalinį gynybos forumą Reagano (Reigano) prezidentinėje bibliotekoje Simi slėnyje, Kalifornijoje.

Kinija pastaraisiais mėnesiais rengė vis agresyvesnių karinių jūrų ir oro operacijų šalia Taivano, kurį laiko savo teritorija.

Taivanas savo ruožtu skundžiasi dėl Kinijos karinių lėktuvų skrydžių šalia salos.

„Labai panašu į tai, kad jie bando savo tikruosius pajėgumus, – sakė L. Austinas. – Tai labai panašu į repeticijas.“

Tuo tarpu kai kurie analitikai mano, jog Pekinas taip išbando JAV prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) per pirmuosius jo kadencijos metus.

Kinija dabar yra vienintelė galia, galinti panaudoti savo „ekonominę, diplomatinę, karinę ir technologinę galią ir mesti ilgalaikį iššūkį stabiliai ir atvirai tarptautinei sistemai“, pareiškė JAV gynybos sekretorius.

Pasak jo, dvi galingiausios ekonominės pasaulio valstybės turi „realių skirtumų, tiek dėl interesų, tiek ir dėl vertybių. Tačiau svarbiausias yra tai, kaip su tuo tvarkaisi“.

Jo teigimu, Kinijos vadovai vis garsiau reiškia savo „nepasitenkinimą dėl nusistovėjusios tvarkos ir tikslą pašalinti Ameriką iš jos pasaulinės lyderės pozicijos“.

„Mes nesiekiame nei konfrontacijos, nei konflikto... Mes nesiekiama naujo Šaltojo karo ar pasaulio, padalinto į griežtus blokus“, – tuo pat metu pabrėžė L. Austinas.

Jis taip pat pridūrė, kad reaguodamos į Kinijos iššūkį Jungtinės Valstijos gilins savo ryšius su draugiškomis šalimis regione ir, be kita ko, rengs bendras pratybas.

„Mes ir toliau tvirtai laikomės vienos Kinijos politikos“, – pažymėjo Pentagono vadovas ir pridūrė, kad šalis taip pat ir toliau tvirtai laikysis „mūsų įsipareigojimų pagal Taivano santykių aktą remti Taivano galimybę apsiginti, tuo pačiu išlaikant mūsų galimybes priešintis bet kokiam jėgos panaudojimui, kuris keltų grėsmę Taivano žmonių saugumui“.

Pasak L. Austino, JAV „dabar siekia stiprinti atgrasymo priemones, o ne pakeisti status quo“.

Vašingtonas „ketina būti atviras su Kinijos lyderiais“, sakė Pentagono vadovas.

Todėl JAV, anot jo, „aktyviai ieško atvirų ryšio linijų su Kinijos gynybos žinybomis“, o amerikiečių diplomatai ir kariškiai „žengia žingsnių mažinti riziką ir užkirsti kelią klaidoms“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)