Procesui įstrigus, Vašingtonas penktadienį dėl to apkaltino Teheraną.

„Negalime priimti situacijos, kai Iranas spartina savo branduolinės programos [vykdymą] ir vilkina savo branduolinę diplomatiją“, – šeštadienį sakė J. Bideno administracijos aukšto rango pareigūnas.

Pasak jo, JAV dar neplanuoja pasitraukti iš pirmadienį Vienoje atnaujintų derybų, bet tikisi, kad Iranas sugrįš „rimtai nusiteikęs“.

Pirmadienį Austrijos sostinėje atsinaujino derybos dėl galimybės atgaivinti branduolinį susitarimą su Iranu, kurios buvo įšaldytos po ultrakonservatyvaus Irano prezidento Ebrahimo Raisi išrinkimo birželį.

Tačiau penktadienį pranešta, kad derybose skelbiama pertrauka, Europos diplomatams reiškiant „nusivylimą ir nerimą“ dėl naujausių Teherano pasiūlymų.

Emmanuelis Macronas

Pusiau oficiali iraniečių naujienų agentūra ISNA nurodė, kad derybos „veikiausiai“ bus tęsiamos pirmadienį, tačiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas perspėjo, kad pertrauka gali būti ilgesnė.

2015 metų susitarimo, formaliai vadinamo Bendruoju visapusišku veiksmų planu (JCPOA), tikslas yra užtikrinti, kad Iranas praktiškai negalėtų pasigaminti atominių ginklų, bet turėtų galimybę vykdyti civilinę branduolinę programą. Teheranas visuomet neigė, kad nori įgyti branduolinį arsenalą.