Skelbiama, kad naujos atmainos protrūkis įvyko po lapkričio 26 dieną atsinaujinančios energijos bendrovės „Statec“, savo veiklą vykdančios ir Pietų Afrikoje, kur pirmą kartą ir pastebėta atmaina, surengto vakarėlio.

„Jau galima teigti, kad tas vakarėlis buvo viruso superplatinimo įvykis. Šiuo metu mūsų pagrindinė hipotezė, kad mažiausiai pusė iš 120 šventės dalyvių per vakarėlį užsikrėtė omikron atmaina. Tai reiškia, kad tai didžiausias omikron atmainos protrūkis už Pietų Afrikos ribų“, – „Reuters“ elektroniniu paštu informavo Norvegijos visuomenės sveikatos instituto gydytojas Prebenas Aavitslandas.

Visi minėto vakarėlio dalyviai buvo pasiskiepiję, įskaitant žmogų, neseniai keliavusį į Pietų Afriką.

„Visi jie buvo pasiskiepiję, nė vienas neturėjo simptomų, visi [prieš šventę] patys pasidarė testus“, – naujienų agentūrai AFP sakė miesto sveikatos apsaugos pareigūnė Tine Ravlo.

„Viskas buvo atlikta pagal taisykles, jokios taisyklės nebuvo pažeistos“, – nurodė ji. Visi dalyviai, kuriems testais buvo nustatyta COVID-19, kol kas jaučia tik nesunkius simptomus, tokius kaip galvos skausmas, gerklės perštėjimas ir kosulys, sakė T. Ravlo.


Įtarimų dėl omikron kilo patikrinus kai kuriuos testus. Kol kas ne visi jie patikrinti sekoskaita. Tai reiškia, kad patvirtintų atvejų skaičius gali didėti. Tolesnių rezultatų laukiama vėliau penktadienį. Ketvirtadienį, kilus nuogąstavimams dėl įtariamo protrūkio, Norvegijos vyriausybė paskelbė virtinę suvaržymų Oslo regione. Jie įsigaliojo vidurnaktį.

Be to, nustatyta, kad omikron atmaina užsikrėtė du norvegai, gyvenantys šalies vakarinėje pakrantėje. Būtent ši atmaina nustatyta ir mažiausiai dviem asmenims, kurie šiuo metu yra karantinuoti Oslo oro uoste.

Dėl protrūkio Norvegijos valdžia ketina įvesti ribojimų visos šalies mastu ir taip užkirsti kelią atmainos plitimui.


Dėl omikron grėsmės bendrovės visoje Europoje atsisako kalėdinių vakarėlių.

Populiari Norvegijos grupė „Röyksopp“ taip pat paskelbė atšaukianti šio savaitgalio pasirodymus.

Visi į Norvegiją atvykstantys asmenys, nepriklausomai nuo jų vakcinacijos statuso, nuo penktadienio privalo atvykę atlikti koronaviruso testą.

Pasienio punktuose, kuriuose įrengti testavimo centrai, reikia pasitikrinti iš karto juose. Kur jų nėra, testą būtina per 24 valandas atlikti kitur – greitojo testo šiuo atveju nepakaks. Testo prievolė galioja ir pasiskiepijusiems ir nepasiskiepijusiems asmenims. Išimtis taikoma kitapus sienos dirbantiems žmonėms, lėktuvų personalui ir profesionaliems vairuotojams.


Griežtinamos ir kitos koronaviruso priemonės, pirmiausiai – regionų lygiu. Reikia imtis griežtesnių priemonių, kad būtų užvilkintas omikron atmainos plitimas, sakė sveikatos ministrė Ingvild Kjerkol. Taip esą norima išlaikyti situacijos kontrolę, surinkti daugiau duomenų apie naująją atmainą ir išvengti sveikatos sistemos perkrovos.

Norvegija ilgą laiką palyginti gerai tvarkėsi su pandemija, tačiau nuo rudens atvejų skaičius šalyje ėmė smarkiai augti.

Koronaviruso pandemijai įgaunant vis platesnį mastą, Norvegijos vyriausybė ketina įvesti šalyje naujų apribojimų. Tai ketvirtadienį pranešė televizijos kanalas NRK, remdamasis savo šaltiniais.

Pavyzdžiui, bus apribotas privačių renginių dalyvių skaičius – į juos galės atvykti ne daugiau kaip šimtas svečių. Be to, kaip sužinojo kanalas, vėl bus privaloma dėvėti apsaugines kaukes viešose vietose. Šis reikalavimas įsigalios bent jau tuose regionuose, kuriuose epidemiologinė situacija blogiausia.

Norvegija rugsėjo 25 d. atšaukė daugumą apribojimų, susijusių su Covid-19. Bet jau po mėnesio valdžia nusprendė jų nebešvelninti, o praėjusios savaitės pabaigoje pranešė, kad nacionaliniu mastu imamasi papildomų priemonių, įskaitant dažną po vienu stogu su infekuotuoju gyvenančių žmonių testavimą ir koronaviruso pasų naudojimą.

Nuo lapkričio 27 d. visi į Norvegiją vykstantys žmonės, net ir patys norvegai, turi registruotis specialiame tinklalapyje ir įvažiuodami, policijai pareikalavus, pateikti reikiamus dokumentus, tarp jų – Covid sertifikatą.

Iki šiol dvi vakcinos nuo koronaviruso dozes gavo 70 proc. Norvegijos gyventojų, vyresnių kaip 12 metų. Bet užsikrėtimo atvejų skaičius šalyje toliau didėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)