Pusiau oficiali naujienų agentūra ISNA nurodė, kad derybos „veikiausiai“ bus tęsiamos pirmadienį, tačiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas perspėjo, kad gali būti ilgesnė pertrauka derybose, kurios po penkių mėnesių pertraukos formaliai atsinaujino tik lapkričio 29 dieną.

Iranas pareiškė pateikęs du pasiūlymų projektus dėl branduolinio susitarimo, kuris pakibo ant plauko iš jo 2018 metais pasitraukus JAV.

„Perdavus Irano pasiūlymo tekstą P4+1 grupei [Jungtinei Karalystei, Kinijai, Prancūzijai ir Rusijai bei Vokietijai], taip pat Europos Sąjungai, penktadienį įvyks branduolinio susitarimo jungtinio komiteto posėdis“, – pranešė Irano oficialioji naujienų agentūra IRNA.

„Šio susitikimo paprašė Europos pusė, kad jos atstovai prieš sugrįždami į savo sostines peržiūrėtų Irano pasiūlytą tekstą“, – pridūrė agentūra.

„Nusivylimas“ Europoje

E3 grupės – JK, Prancūzijos ir Vokietijos – aukšto rango diplomatai penktadienį išreiškė „nusivylimą ir nerimą, nuodugniai ir atidžiai išnagrinėję Irano pasiūlytus teksto, dėl kurio buvo derėtasi per ankstesnius [šiemet įvykusius] šešis raundus, pakeitimus“.

Tuo metu prancūzų prezidentas, kalbėdamas per vizitą Jungtiniuose Arabų Emyratuose, esančiuose anapus Persijos įlankos Irano atžvilgiu, pareiškė, kad „nereikėtų atmesti galimybės“, jog šis derybų raundas „nebus greitai atnaujintas“.

Ketvirtadienį Irano vyriausiasis derybininkas Ali Bagheris nurodė, kad minėti siūlymai susiję su dviem pagrindinėmis problemomis, su kuriais susiduriama įgyvendinant 2015 metų susitarimą, formaliai vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (JCPOA).

„Pirmajame dokumente apibendrinamas Islamo Respublikos požiūris į sankcijų panaikinimą, o antrajame – į Irano branduolinę veiklą“, – valstybinei televizijai sakė A. Bagheris.

„Dabar kita pusė turi išnagrinėti šiuos dokumentus ir pasirengti deryboms su Iranu, remdamasi šiais dokumentais“, – pridūrė jis.

Tuo metu iraniečių užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas, bendraudamas telefonu su ES diplomatijos vadovu Josepu Borrelliu pažymėjo, jog derybos juda sklandžiai, „bet lėtai visomis kryptimis“.

„Manome, kad geras susitarimas įmanomas, tačiau tam reikia, kad tam tikros šalys pakeistų savo požiūrį ir atsisakytų grėsmingų kalbų, vietoje to rinkdamosi tekstus, kuriuose daugiausia dėmesio skiriama bendradarbiavimui, abipusei pagarbai ir rezultatams“, – pridūrė ministras.

Tačiau E. Macronas, išsakydamas komentarus, kuriuos tikriausiai sveikins jį priimančios Persijos įlankos valstybės, bet smerks Teheranas, pabrėžė, kad deryboms dėl Vašingtono grįžimo į susitarimą galėtų būti naudingas platesnio pakto sudarymas.

„Manau, visi supranta, kad nesusikalbėjimas, nesistengimas rasti naują modelį tiek branduoliniais, tiek regioniniais klausimais silpnina visus ir yra konfliktų didinimo veiksnys“, – sakė Prancūzijos lyderis.

„Taip pat svarbu vėl siekti šiek tiek platesnės dinamikos ir įtraukti regionines galybes“, – tęsė jis.

„Sunku pasiekti susitarimą, jei nedalyvauja Persijos įlankos valstybės, Izraelis ir visi tie, kurių saugumui tai turi tiesioginės įtakos“, – pabrėžė prezidentas.

Ketvirtadienį izraeliečių premjeras Naftali Bennettas paragino „nedelsiant nutraukti“ branduolines derybas ir apkaltino Iraną „branduoliniu šantažu“.

Kalbėdamasis telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenui, N. Bennettas vietoj dialogo paragino imtis „konkrečių priemonių“ šiitiškos respublikos atžvilgiu.

Pirmadienį Austrijos sostinėje atsinaujino derybos, kurios buvo įšaldytos po ultrakonservatyvaus Irano prezidento Ebrahimo Raisi išrinkimo birželį.

JCPOA tikslas – užtikrinti, kad Iranas praktiškai negalėtų pasigaminti atominių ginklų, bet turėtų galimybę vykdyti civilinę branduolinę programą. Teheranas visuomet neigė, kad nori įgyti branduolinį arsenalą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją