Laukiant oficialių rezultatų, pateikiama šiek tiek informacijos apie vieną pacientą, kuris mano užsikrėtęs omikron atmaina Jungtinėje Karalystėje keliomis dienomis anksčiau, nei atmaina identifikuota Pietų Afrikoje; paminėtina, kad šis žmogus pabendravo su nemažu skaičiumi asmenų, kol sulaukė teigiamo savo testo rezultato, bet iš tų asmenų užsikrėtė tik vienas.

Jei paaiškėtų, kad jis užsikrėtė JK, tai galėtų reikšti, kad omikron atmaina ten cirkuliavo anksčiau nei Pietų Afrikoje kilo aliarmas dėl naujos koronaviruso atmainos.

Gydytojas Eladas Maoras teigė „The Guardian“ manantis, kad užsikrėtė Londone, kur lapkričio 19–23 dienomis dalyvavo konferencijoje. Jei taip ir yra, tai reikštų, kad atmaina cirkuliavo JK anksčiau nei Pietų Afrikoje dėl jos kilo panika.

„Neabejotinai užsikrėčiau omikron atmaina Londone, – teigė E. Maoras „The Guardian“. – Įdomu, nes tai vyko prieš 10 dienų – labai anksti.“

Kaip rašoma JK leidinyje, konferencijos nuotraukose matyti, kad 1 200 dalyvių – be apsauginių kaukių.

Tris kartus pasiskiepijęs E. Maoras pasakojo, kad lapkričio 23 d. grįžęs į Izraelį pasidarė testą ir šis buvo neigiamas, bet vėliau jis pajuto nestiprius simptomus ir po keturių dienų paaiškėjo, kad jam – COVID 19.

„Vienintelis galimas paaiškinimas – užsikrėčiau paskutinę konferencijos dieną, gal oro uoste, gal pačioje konferencijoje“, – sakė jis.

Per tas kelias dienas po grįžimo ir teigiamo testo rezultato E. Maoras atliko procedūras 10-iai pacientų, pusantros valandos kartu su kolega važiavo automobilyje, valgė kavinėje, kur buvo daug žmonių, lankėsi koncerte ir dalyvavo didelėje giminės vakarienėje, pasakojo jis „The New York Times“.

Tik vieno iš 50-ies su juo kontaktavusių žmonių testas buvo teigiamas – kolegos, su kuriuo važiavo automobilyje. Tas teikia tyrėjams vilčių, kad omikron atmaina galbūt nėra taip stipriai užkrečiama, kaip bijota, bent jau pasiskiepijusiems žmonėms.

Kartu į Londoną vykusios gydytojo žmonos testas buvo neigiamas. „Manau šio varianto užkrečiamumas nėra stipriai ar ekstremaliai kitoks, nei tai, ką žinau apie delta atmainą“, – teigė medikas.

Dar daug ko nežinoma apie naują COVID 19 atmainą, kurią pirmą kartą identifikavo Pietų Afrikoje, neaišku, ar stipriai ji užkrečiama. Atmaina turi daug mutacijų, dėl to, mokslininkų teigimu, yra atsparesnė dabartinėms vakcinoms nei šiuo metu dominuojanti delta atmaina.

Dvi infekuotos moterys Izraelyje buvo turistės iš Malavio ir izraelietė, neseniai grįžusi iš Pietų Afrikos. Šalies Sveikatos ministerijos pranešime rašoma, kad malavietė buvo skiepyta „AstraZeneca“ vakcina, o izraelietė – trimis „Pfizer-BioNTech“ skiepais. Apie moterų būklę nepranešama.

Šiaip ar taip, ekspertų teigimu, nauja atmaina užsikrėtusiems pasiskiepijusiems žmonėms pasireiškia nestiprūs simptomai.

Įrodyta, kad vakcina mažina sunkios ligos ir mirties riziką, tad, tyrėjų teigimu, yra pagrindo tikėti, kad vakcina saugo ir nuo omikron atmainos.

E. Maoras pasakojo, kad jam dvi dienas buvo pakilusi temperatūra, perštėjo gerklę, maudė rankas ir kojas.

„Nepaisant visko, nepaisant vakcinų ir stiprinamosios dozės, pragulėjau lovoje 48-ias valandas. Jei nebūčiau pasiskiepijęs, tikriausiai būčiau atsidūręs ligoninėje“, – teigė jis.

Prioritetą skiria stiprinamosioms vakcinoms

Izraelis dabar daugiausia dėmesio skiria stiprinamųjų vakcinų kampanijai. Šaliai prireiks kelių savaičių per nauja apsvarstyti užsieniečių kelionių į šalį draudimo atšaukimą, teigė šalies COVID-19 patariamosios grupės pirmininkas.

Izraelis pirmąjį naujosios koronaviruso atmainos omikrono atvejį nustatė praėjusį savaitgalį, dabar šalyje registruoti du atskiri tokie atvejai, antradienį „Bloomberg TV“ sakė Ranas Baliceris.

Šalis uždraudė ne Izraelio piliečiams be specialaus leidimo patekti į Izraelį keturiolika dienų ir įgaliojo „Shin Bet“ saugumo agentūrą stebėti užsikrėtusius asmenis.

Pasak R. Balicerio, dar per anksti dalytis informacija apie omikrono atmainą, bet dabartinės vakcinos ir toliau užtikrins apsaugą.

„Tikėtina, kad net jeigu vakcinos gebėjimas išvengti užsikrėtimų sumažės, aš manau, – bent jau vadovaudamasis mūsų darbo hipoteze, – kad ji galės apsaugoti žmones nuo sunkios ligos formų, ypač po visų trijų vakcinos dozių sušvirkštimo“, sakė R. Baliceris, atkartodamas ankstesnius vertinimus.

„Tai geriausia apsauga, kurią šiuo metu turime ir turėsime ateinančiais mėnesiais“, – sakė jis pridurdamas, kad vakcinacijai stiprinamosiomis vakcinos dozėmis Izraelyje turėtų būti teikiama pirmenybė. – „Mes visomis išgalėmis stengiamės išvengti dar vieno karantino Izraelyje.“

Mokslininkai iš Pietų Afrikos, kur buvo nustatytas pirmasis omikrono atvejis, teigė, kad ši viruso atmaina, atrodo, plinta lengviau nei ankstesnės atmainos. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) omikron riziką įvertino kaip „labai didelę“ ir paragino nares-valstybes vykdyti plataus masto testavimus. Anot agentūros, norint suprasti naująją atmainą, prireiks kelių dienų ar savaičių.

Kol kas Izraelyje dar nefiksuojama smarkaus koronaviruso atvejų šuolio, o hospitalizuojamų pacientų skaičius toliau mažėja. Šalis greitai pažabojo ketvirtąją viruso bangą, plačiu mastu vykdydama vakcinaciją stiprinančiomis dozėmis. Daugiau nei 70 proc. žmonių, vyresnių nei 50-ies, yra paskiepyti trečiąja vakcinos doze.

Praėjusią savaitę Izraelis pradėjo skiepyti penkerių- vienuolikos metų amžiaus vaikus. Apie 3 proc. šios amžiaus grupės vaikų jau paskiepyti pirmąja doze, pirmadienį skelbė šalies sveikatos ministerijos duomenys. R. Baliceris, kuris taip pat eina vyriausiojo inovacijų specialisto pareigas „Clalit“ sveikatos priežiūros tarnyboje, sakė, kad vaikai skiepijasi greičiau, nei tikėtasi.