„Stebime gana didelį (hospitalizacijų) augimą visose amžiau grupėse, ypač – tarp jaunesnių nei penkerių metų amžiaus vaikų“, – sakė Wassila Jassat iš Nacionalinio infekcinių ligų instituto (NICD). Atitinkamas rodiklis yra antras aukščiausias po vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių.

„Seniau tiek nesusidurdavome su atvejais, kai dėl koronaviruso smarkiai nukenčia vaikai. Nebūta daug mažamečių hospitalizacijos atvejų, tačiau dabar stebimas gana ryškus atvejų augimas vaikų iki penkerių metų amžiaus grupėje. Žinoma, yra tikimybė, kad su šia atmaina viskas kitaip, ji lengviau užkrečiama. Gali būti, kad vaikai jai pažeidžiamesni“, – teigia ji.


Pasak ekspertų, išaugo ir užsikrėtusių 10-14 metų amžiaus vaikų skaičius. Mokslininkų teigimu, tai gali būti susiję su tuo, kad COVID-19 vakcina Pietų Afrikoje kol kas registruota tik vyresniems nei 12 metų amžiaus žmonėms.

Ketvirtadienio vakarą Pietų Afrikos ligoninėse iš viso buvo gydomi 2904 COVID pacientai, 274 asmenys paguldyti per pastarąją parą. Didžiąją dalį pacientų sudaro nepasiskiepiję asmenys, taip pat daugiau moterų.

„Visada stebėjome, kad serga daugiau moterų, taip buvo per visas tris pandemijos bangas. Gali būti, kad tai priešakinėse kovos su virusu linijose dirbantys asmenys. Taip pat gali būti, kad prastai pasijautusios moterys skuba testuotis ir kreipiasi į medikus, ką vyrai neretai daryti delsia“, – sakė W. Jassat.

Nustačius omikron atmainą, Pietų Afrikoje infekcijų skaičius išaugo greičiau nei per iki tol buvusias tris bangas – ypač Gautengo provincijoje su Johanesburgo ir Pretorijos didmiesčiais. Pirmasis infekcijos židinys atsirado viename universitete. Iš čia virusas sparčiai plito tarp jaunų žmonių, o paskui ir tarp vyresnių.

„Preliminarūs duomenys rodo, kad omikron yra lengviau perduodama ir kad ji iš dalies gali apeiti imuninę sistemą“, – sakė Michelle Groome iš NICD. Nors pacientai iš esmės jaučia švelnius simptomus, sunkūs ligos atvejai esą gali pasireikšti tik po dviejų savaičių.

Ketvirtadienį PAR pranešė apie 11 535 naujas infekcijas – penkis kartus daugiau nei prieš savaitę. Dauguma atvejų nustatyta Gautengo provincijoje.

Tiek M. Groome, tiek W. Jassat sutinka, kad dar per anksti daryti išvadą, kad omikron atmaina susargdina lengviau nei kitos atmainos. Daugiau aiškumo bus po savaitės ar dviejų.

„Ligos eiga visada lengvesnė naujos pandemijos bangos pradžioje ir prieš jai išsikvepiant. Ankstesnių bangų mirtingumas kulminaciją pasiekia joms įsibėgėjant. Net jeigu omikron sukeltos infekcijos eiga ir lengvesnė, per anksti teigti, kad tai atmainos savybė“, – tikina Jassat.

Reprodukcinis skaičius – koronaviruso plitimo spartos rodiklis – Gautenge (omikron atmainos plitimo epicentras Pietų Afrikoje) pasiekė rekordišką lygmenį.

Gautenge reprodukcinis skaičius pakilo iki 2,33, penktadienį per internetu surengtą apžvalgą nurodė Michelle Groome, Nacionalinio užkrečiamųjų ligų instituto Visuomenės sveikatos priežiūros skyriaus vadovė.

Tai reiškia, kad asmenų, kuriuos gali užkrėsti kiekvienas infekuotas asmuo, skaičiaus vidurkis – 2,33.

Vakarų Kyšulyje, provincijoje, kurioje įsikūręs gausiai turistų lankomas Keiptaunas, minėtas skaičius pasiekė 2. Apie tai ketvirtadienį informavo regiono sveikatos centro vadovas Keithas Cloete.

„Jis viršija vienetą visose provincijose, – nurodė M. Groome, – o Gautenge yra labai labai aukštas – viršija dvejetą. Tai pats aukščiausias rodiklis nuo pat pandemijos pradžios.“

Šie duomenys yra naujausia informacija, leidžianti spręsti, kaip sparčiai virusas plinta Pietų Afrikoje po omikron atmainos identifikavimo praeitą mėnesį.

Per septynias dienas užfiksuotų naujų infekcijų slenkamasis vidurkis šoktelėjo iki 4 840 nuo kiek mažiau nei 300 prieš dvi savaites užregistruotų atvejų.

Remiantis Nacionalinio užkrečiamųjų ligų instituto skelbiamais duomenimis, ketvirtadienį buvo užregistruoti 11 535 nauji užsikėtimo atvejai, ir tai yra 35 proc. daugiau negu prieš dieną, taigi, tenka kalbėti apie teigiamų testų rezultatų pakilimą nuo 16,5 iki 22,4 proc.

PSO: reikia ruoštis

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teigimu, Azijos ir Ramiojo vandenyno regionas turi ruoštis naujai, omikron atmainos paskatintai COVID-19 infekcijų bangai.

Šventinio sezono metu suaktyvėjus susibūrimams ir judėjimui, žmonės turi likti budrūs, teigė PSO padalinio Vakarų Ramiojo vandenyno regione vadovas Takeshi Kasai. Pasak jo, pirminiai duomenys rodo, kad omikron atmaina, apie kurią pirmoji pranešė Pietų Afrika ir kuri neseniai buvo įvardyta keliančia nerimą, gali būti užkrečiamesnė nei kitos žinomos atmainos.

„Sienų kontrolė gali atidėti viruso įvežimą ir nupirkti šiek tiek laiko, tačiau visos šalys ir visos bendruomenės turi pasiruošti naujam atvejų šuoliui“, – kalbėdamas per virtualią spaudos konferenciją iš regiono padalinio Maniloje teigė T. Kasai.

Jis paragino šalis pasinaudoti iš delta atmainos sukaupta patirtimi, kad galėtų „tvariau kovoti su būsimais infekcijų šuoliais“. T. Kasai taip pat pabrėžė būtinybę valstybėms paskiepyti kuo daugiau savo gyventojų ir didinti savo sveikatos priežiūros įstaigų pajėgumus, siekiant užtikrinti, kad ligoninės būtų pasirengusios priimti sunkiai sergančius pacientus.

Negana to, būtina toliau taikyti visuomenės sveikatos ir saugumo priemones, įskaitant kaukių dėvėjimo prievolę ir saugaus atstumo laikymosi taisykles, nes įrodytas jų veiksmingumas stabdant infekcijos plitimą.

„Galime prisitaikyti, kad COVID-19 2022 metais turėtų mažiau įtakos mūsų gyvenimams ir galėtume atgauti ir, tikėkimės, išlaikyti normalumo jausmą“, – teigė T. Kasai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)